Slovenija
7351 ogledov

Milijonske zahtevke naftnih trgovcev bo minister Han vrgel v smeti

Matjaž Han
1/3
Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Na ministrstvu za gospodarstvo bodo zahtevke naftnih trgovcev za povračilo škode, ker so morali pod ceno prodajati gorivo, vrgli v koš. Ali bodo, čeprav jim je vlada naložila, da morajo ne glede na ceno gorivo prodajati, sploh pripadla kakšna odškodnina, še ni jasno.

"Vlada bo o primernem nadomestilu odločala na podlagi meril in kriterijev, ki jih bo sprejela s posebnim predpisom. Vlada o tem še ni odločala. Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo trenutno pripravlja merila in kriterije, na podlagi katerega bo lahko ugotovila občutno škodo podjetij in posledično morebiti določila primerno nadomestilo," so nam pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo.

"V primeru odločitve vlade o določitvi primernega nadomestila, bodo naftna podjetja pozvana k vložitvi zahtevka z vsemi zahtevanimi podatki in dokazili. Na podlagi tega pa bo Vlada ugotavljala dejansko občutno škodo za posamezno podjetje in zanj posledično določila primerno nadomestilo. Zahtevki podjetij se bodo obravnavali individualno," so še dodali.

Ni obveznosti, ampak možnost odškodnine

"Zakon o kontroli cen ne določa obveznosti države za povrnitev gospodarske škode in izgubljenega dobička oziroma odškodnine. Zakon v 14. členu določa, da Vlada ob uvedbi ukrepa kontrole cen ali kadarkoli v času, ko ukrep traja, lahko naloži podjetjem, da zaradi ukrepa ne smejo prenehati prodajati blaga, na katerega se ukrep nanaša. V tretjem odstavku 14. člena pa posledično določa: 'Če vlada naloži podjetjem obveznost iz prvega odstavka tega člena, lahko določi tudi primerno nadomestilo podjetjem, ki bi jim ta ukrep povzročil občutno škodo.' Zakon torej določa možnost ne pa obveznosti vladne določitve primernega nadomestila podjetjem, ki bi jim ukrep prepovedi prenehanja prodajanja blaga zaradi ukrepa povzročil občutno škodo," pojasnjujejo na ministrstvu.

"Skladno z tretjim odstavkom 14. člena Zakona o kontroli cen je torej morebitna določitev primernega nadomestila tem podjetjem vezana izključno na ukrep določitve obveze podjetjem, da zaradi ukrepa regulacije cen, ne smejo prenehati prodajati blaga, torej za čas med 1.aprilom in 30. aprilom 2022 ter 11. majem in 20. junijem 2022. Torej, zakonski pogoji za morebitno določitev primernega nadomestila zaradi občutne škode so bili izpolnili šele ob prenehanju ukrepa, to je 21. junija 2022. Takrat so se cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah sprostile, vlada pa je regulirala marže 95-oktanskega neosvinčenega bencina in dizla na bencinskih servisih izven avtocestnega križa," pravijo na ministrstvu za gospodarstvo.

Nadzorni svet Petrola je sicer upravi naročil, naj "v najkrajšem možnem času izvede vse potrebne aktivnosti za povrnitev nastale škode". Za prvo obdobje regulacije cen od 15. marca do konca aprila so škodo ocenili na 51 milijonov evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Avatar Leon
    Leon 11:54 04.avgust 2022.

    21.4. 2022 Popovićeva se je na skupščini dotaknila tudi vladne regulacije cen goriv, poročajo spletne Finance. Pojasnila je, da je bil sklep o regulaciji cen – ta velja do konca aprila – sprejet na podlagi zakona o kontroli cen. "Država ...prikaži več lahko poseže na trg, vendar mora povrniti vso škodo, ki je pri tem nastala, in povrniti dobiček. Dogovora z državo o poračunu še nimamo, pričakujemo pa, da se bomo o tem pogovarjali po koncu regulatornega obdobja. Imamo zagotovila ministrstva za gospodarstvo. 🤣

  • kapibara 11:19 04.avgust 2022.

    Veliki Putin je dejal: NE fprašajte me za ceno.. frašajte svoje, za kaj vam 700% dražje prodajajo

  • jakec1575 10:55 04.avgust 2022.

    bojo morali dokazati da niso imeli visjih dobickov. tezka bo s tozbo proti drzavi.