Slovenija
18943 ogledov

Toliko bomo davkoplačevalci plačali za poceni bencin in dizel

Petrol
1/2
Petrol
Ker je država omejila cene bencina in dizla, Petrol zahteva 51 milijonov evrov odškodnine.

Zahtevek se nanaša na prvo obdobje omejitve cen, to je od 15. marca do konca aprila, torej za dober mesec in pol, svoj zahtevek pa bosta izdala še OMV in MOL, tako da bo skupni znesek zahtevanih odškodnin najbrž med 70 in 80 milijoni evrov. Mol, ki je pred slabim letom podpisal pogodbo o nakupu bencinskih servisom OMV pri nas, je imel od podpisu pogodbe skupaj z OMV 173 bencinskih servisov, Petrol pa 318. Višino škode je na podlagi podatka o številu bencinskih servisov sicer težko oceniti, saj je odvisna od količine prodanega goriva ter od nabavne cene goriv. 

"Na podlagi Zakona o kontroli cen, ki nalaga državi obveznost povrnitve gospodarske škode in izgubljenega dobička zaradi omejevanja cen pogonskih goriv, je družba Petrol Vladi Republike Slovenije oddala zahtevek v višini 51,3 mio EUR za obdobje od 15. marca do 30. aprila 2022," je Petrol zapisal ob objavi četrtletnih poslovnih rezultatov. Del zahtevka, ki se nanaša na obdobje januar – marec 2022,  znaša 18,4 milijona evrov. 

Pred dobrim tednom smo poročali, da nas bosta poceni bencin in dizel drago stala. Na Molu so pred časom povedali, da so v času regulacije ministrstvu tedensko poročali o nastali škodi, kakšna je, niso razkrili, so pa dejali, da je znatna. 

Če predpostavimo, da bo oškodnina za mesec in pol 80 milijonov, to pomeni več kot 50 evrov "subvencije" za vsako motorno vozilo, ki je registrirano v Sloveniji. Ta "subvencija" se bo plačala iz proračuna, ki ga polnijo tudi vsi, ki si avtomobila ne morejo privoščiti. 

Spomnimo, sredi marca je vlada na predlog ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška določila najvišjo dovoljeno ceno bencina in dizla 1,503 evra za liter 95-oktanskega bencina in 1,541 za liter dizla, čeprav je bila takšna končna cena lahko celo pod nabavno ceno goriv. 

Konec aprila regulacije ni podaljšala, cene dizla na trgu pa so presegle 1,80 evra za liter. Vlada je zaradi napovedanega embarga na uvoz ruske nafte, ki pa zaradi nasprotovanja Madžarske ni bil sprejet, 10. maja sprejela uredbo, ki znova določa najvišje dovoljene cene goriv: 95-oktanski bencin lahko stane največ 1,560 evra za liter, dizel pa 1,668 evra za liter. Uredba velja od 11. maja do vključno 10. avgusta, če je prej ne bodo spremenili. 

Tudi na podlagi te uredbe bo morala vlada trgovcem z gorivi povrniti morebitno nastalo škodo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 49
  • srecnii 22:57 20.maj 2022.

    za zapahe treba jih dat tam jim je mesto

  • eminenca 19:00 20.maj 2022.

    dej raj tole posluašt, sej demis rusus ma katiaro za okras, ampak va čast vangelisu https://www.youtube.com/watch?v=1fcPCZCnL0Q

  • marko345 16:58 20.maj 2022.

    Imamo še neumno vlado. V marine prihajajo predvsem Italijani tankat ogromne količine goriv in blesava trenutna vlada jim te nakupe subvencionira. To je tatvina našega denarja. V It. Gorici lahko tankajo subvencionirana goriva samo domačini, Slovenci ne. Ma gonite se janšisti.

Sorodne novice