Svet
482 ogledov

"Evropa ni pripravljena na prepoved ruskega plina"

plinovod Žurnal24 main
Sprememba bi močno vplivala na industrijo in celotno gospodarstvo.

Evropa ni pripravljena na prepoved uvoza plina iz Rusije; to bi močno vplivalo na njeno industrijo in celotno gospodarstvo, je opozoril prvi ož OMV-ja Alfred Stern v intervjuju za Kurier. 

Alfred Stern | Avtor: Epa Epa
"Mislim, da nismo pripravljeni na embargo, razen če smo pripravljeni sprejeti posledice. Potrebno je jasno razumeti: oskrbo s plinom ne zagotavljamo z lastno proizvodnjo v Evropi, pač pa z oskrbo iz Rusije," je opozoril. Po njegovih besedah bo prekinitev oskrbe prineslo velike posledice tako za industrijo kot celotno gospodarstvo. 

"Seveda, obstaja zakon o gospodarjenju z energijo, ki bo gospodinjstvom zagotovil toploto. Gospodinjstva v povprečju porabijo 20 odstotkov plina letno, potrebno nam je okrog 35 odstotkov za proizvodnjo energije in okrog 40 odstotkov za industrijo. Vendar ne gre le za to, gre za vzdrževanje naše gospodarske aktivnosti. V primeru embarga to ne bi bilo možno," je opozoril Stern. 

Kar se tiče nafte je rekel, da OMV rusko surovino ne uporablja niti v eni svojih rafinerij, opozarja pa, da Rusija proizvaja 10 milijonov sodčkov dnevno, desetino svetovne proizvodnje, od tega se 50 odstotkov izvozi. 

"Gre za znatne količine, razlika v ceni je trenutno okrog 30 dolarjev. Varnost stane, embargo pa zmanjšuje količine dostave. Zaradi slabših gospodarskih napovedi povpraševanje za nafto najverjetneje ne bo naraščalo, lahko pa se pričakuje, da bodo cene nafte ostale na visoki stopnji. Trg ne reagira le racionalno, pač pa tudi na podlagi strahu in emocij," je še izpostavil Stern. 

Nafta Slovenija EU zaostruje sankcije, tudi Slovenija v embargo ruske nafte?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.