Slovenija
35 ogledov

Milijonsko popravilo

Sting bo v petek z orkestrom Slovenske filharmonije nastopil v Stožicah. (Foto: Žurnal24 main
Stožice. Na koncertu Stinga stavijo na strokovnjake za zvok, čeprav je dvorana še vedno neakustična.

Ljubljana. Popravilo akustike v dvorani v Stožicah bo stalo milijon evrov, je včeraj napovedal Uroš Ogrin, eden od direktorjev Grepa, ki je gradil športni park Stožice. Tehnično rešitev so že izbrali, zdaj jo mora potrditi še projektant, to je arhitekturni atelje Sadar+Vuga, je dejal Ogrin in dodal, da bodo to storili poleti, ko ni toliko dogodkov. Spomnimo, da so konec januarja napovedali, da bo akustika popravljena v treh mesecih.

Brata že v akustični
Koncerti
. Do poletja sta v dvorani Stožice napovedana dva večja glasbena dogodka: petkov koncert Stinga in finale šova Slovenija ima talent. Če se bodo nove napovedi Ogrina le uresničile, bo koncert The Chemical Brothers, ki je bil sprva predviden 3. junija in nato prestavljen na jesen, med prvimi v “akustični” dvorani.

V koncertnih krogih pravijo, da gre za “zelo hudo cifro za akustiko”. Prepričani so namreč, da se lahko z veliko manj denarja, kot je milijon evrov, naredi izjemno dobra akustika.

V Bolgariji kot poezija
Kot primer navajajo novo dvorano v Sofiji, ki jo ravno končujejo in v kateri je akustika po njihovih besedah “poezija”, ker zvok nima niti sekunde zamika. Spomnimo, da so nekatere meritve v stožiški dvorani pokazale, da ima zvok kar nekaj sekund zamika, vendar so to zmanjšali z akustičnimi zavesami in drugimi začasnimi rešitvami. Organizatorji koncertov so za akustiko v Stožicah ponudili rešitev, pri kateri bi po njihovem mnenju morali pod VIP-nivojem postaviti absorbcijske plošče. “Niti v sanjah to ne bi stalo milijon evrov,” menijo in dodajajo, da nikogar iz koncertne industrije ne Grep ne Javni zavod Šport Ljubljana, ki upravlja Stožice, nista vprašala za nasvet.

Mladen Patajac, eden od organizatorjev koncertov, je na primer prejšnji mesec na svojem Facebookovem profilu celo zapisal, da bi dal levo nogo, da bi tako dvorano, kot jo imajo v Sofiji, imeli v Ljubljani. Dodal je: “Lahko kdo pošlje naše vrle arhitekte iz znanega arhitekturnega studia na šolanje k Bolgarom? Bolje, da se ne izve, koliko je pri njih stala dvorana vključno z opremo, da absorbcijskih plošč za akustiko niti ne omenjam. Švedi so to uredili in ne stane milijon evrov, kot so nedolgo nazaj streljali pri nas, da bodo porabili za akustiko v Stožicah.”

1 milijon evrov bo stalo popravilo akustike v dvorani Stožice.

Il Divo jim daje upanje
Bojan Rojko, odgovoren za promocijo petkovega koncerta Stinga, pa pravi, da bo to, kar bodo naredili poleti, zelo dobrodošlo. Dodaja, da se na koncertu Stinga zanašajo na to, da bodo naredili vse, kar se v takem prostoru da.

Live Nation, ki stoji za tem koncertom, je že pred časom poslal svoje strokovnjake, da so ocenili akustiko v dvorani v Stožicah, pri tem pa sodelujejo tudi slovenski strokovnjaki. Izkušnja s koncertom Il Diva v Hali Tivoli je pokazala, da so takrat svoje delo opravili vrhunsko in da je bila Hala Tivoli ozvočena tako kot treba, da se je bolj ali manj povsod dobro slišalo,” je pred petkovim koncertom optimističen Rojko.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.