Slovenija
14027 ogledov

Milimeter od smrti: Gorski reševalec planincu povedal svoje

Zajem zaslona/YouTube
Gorski reševalec je mladeniča okaral, da v neposredno smrtno nevarnost spravlja tudi druge, ki bi ga želeli posnemati.

"Skušam ostati miren in brzdati svoja čustva. Ampak ko na družbenih omrežjih vidim določene nedorasle 'boyse', ne morem, da jim ne bi povedal svoje," je v svojem odzivu na nedavno objavljeni posnetek nevarnega vzpona na Triglav zapisal inštruktor gorskega reševanja Matjaž Šerkezi. Gre za nov posnetek moškega, ki na YouTubu objavlja videovsebine svojih gorskih vzponov, tokrat pa je delil svoj zdrs pod Triglavom, ki ga je imenoval ''Milimeter od smrti,'' medtem ko se v gorah število intervencij v zadnjih letih veča kljub številnim in sistematičnim opozorilom gorskih reševalcev glede opreme in pripravljenosti na izbrane ture.

Šerkezi je poudaril, da gorski reševalci in Planinska zveza Slovenije delujejo preventivno in da morajo obsoditi tovrstna ravnanja. ''Z razlogom, ker takšni posamezniki v nevarnost spravljajo tudi druge, ki to gledajo, "lajkajo" in skušajo ponoviti. In ne samo to, celo v gore vodijo druge in jih s tem spravljajo v nevarnost, brez znanja, izkušenj in kompetenc in v škodo gorniški dejavnosti. V škodo nam, ki se redno usposabljamo, skrbimo za preventivo, za čim manj nesreč, v nemogočih razmerah hitimo na pomoč... In ne, ni rešitev samo v plačljivem reševanju, gorski policiji, ampak v spremembi miselnosti ljudi, čustveni inteligenci in spoznanju, da nisem samo jaz,'' je opozoril Šerkezi.

Početje mlajšega moškega je smrtno nevarno in lahko postavlja negativen vzor. ''Smrtno nevarno je tudi, da snemaš in objavljaš kot neko herojsko dejanje, naslov pa tipično "survajverski" po Discoverjevo. Pomisli, da te gledajo mladi fantje, ki ne znajo oceniti situacije in jih s tem tudi neposredno spravljaš v smrtno nevarnost,'' je zapisal Šerkezi in dodal, da gore niso poligon za nedorasle. 

Izpostavil je, da gorski reševalci vsako leto rešujejo več posameznikov, ki utrpijo težke poškodbe, od utekočinjenih organov, nog z odprtimi zlomi, odprtimi glavami... na samih reševalcih pa videni prizori pustijo močne posledice.

Obenem je mladeniču še svetoval najem gorskega vodnika, vpis v alpinistično šolo in neuporabo kamer pri vzponih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • munja 10:07 10.november 2022.

    Ja, gorski reševalec, res ni vse v denarju. Je pa res, da je to davkoplačevalski denar! Kazni uvesti čimprej, ker miselnosti takšnih kretenov ne boste spremenili z enim člankom.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 09:30 10.november 2022.

    naravna selekcija

  • rd2dmk2 09:28 10.november 2022.

    no ja zakaj samo negativno. mogoče bo pa kdo iz tega filma le pogruntal da lahk tud na našem Triglavu se umre. mogoče več škode dela tisti gorski reševalec, ki se baha v javnosti, da mu je že zahvala največje ...prikaži več plačilo, ko reši bumbarja z opamkami iz globokega brezna. zakaj pa vi reševalci ne snemate svojih akcij, mogoče bodo pa odpreti zlomi in razbite glave le pomagale, da bo kdo kupil gojzarje in čelado, ne pa naglavni kamero in crokse.