Slovenija
2 ogledov

Minimalna plača 510 evrov

Sindikati niso zadovoljni s predlogom vlade. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Vlada predlaga dvig minimalne plače na 510 evrov neto, postopno pa na 562. Sindikati niso zadovoljni. Delodajalci: od kod državi denar?

"Na začetku bi minimalno plačo zvišali na 510 evrov, v naslednjih dveh korakih pa bi dosegli 562 evrov plus inflacijo, ki v tem času potiska življenjske stroške navzgor," je po seji ekonomsko-socialnega sveta povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Vlada je na seji sindikatom predstavila svoj predlog, ki pa jim ni všeč, saj zahtevajo takojšen dvig na 600 evrov neto. Kot pravi Svetlik, bi do zvišanja prišli na račun davčnih razbremenitev, del stroškov pa bi nosili tudi delodajalci.

Predsednik Pergama Dušan Rebolj pravi, da način, kako bo prišlo do dviga minimalne plače, ni jasen in da je znesek daleč od predlaganega.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič pa ne more verjeti, da je zvišanje minimalne plače na prag življenjskih stroškov predlagan šele z letom 2012.

Delodajalci pa so previdni. Generalni sekretar njihovega združenja Jože Smole sprašuje, od kod državi denar za dvig.  "Minimalne plače so res nizke in jih je treba zvišati, a to sproži val posledic," pravi Smole. Šele ko se bodo vsi pripravljeni soočiti s posledicami, je po njegovem mnenju primeren čas za dvig. Po napovedih GZS bi se namreč  v tem primeru konkurenčnost Slovenije močno zmanjšala, izgubili pa naj bi 74 tisoč delovnih mest.

Ker z današnjimi pogovori nihče ni zadovoljen, bo ponovno srečanje vseh vpletenih v sredo.

Vlada izgubila stik z realnostjo
"Vlada ni samo izgubila kompasa, izgubila je stik z realnostjo,“ je v sporočilu za javnost napisal predsednik SMS-Zeleni Darko Kranjc. Dvig minimalne plače na 510 evrov je zato po njegovem mnenju žaljiv.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.