Slovenija
25 ogledov

Minimalna plača z zamikom na vlado

Pahor naj bi bil naklonjen temu, da Lahovnik ostane minister za gospodarstvo. (F Žurnal24 main
Predloga zakonov o minimalni plači in dohodnini bosta, čeprav naj bi ju obravnavali že danes, na vrsto prišla šele naslednji teden.

Kot je povedal premier Borut Pahor, naj bi bilo razlogov za prestavljen datum več. "Odločitev ni enostavna in ima vrsto posledic," je povedal in dodal, da se zato srečujejo z več dilemami.

Vlada bo kljub prestavljenemu datumu še vedno obdržala obljubo sindikatom in predloga zakonov sprejela v mesecu januarju ter ju poslala v državni zbor, je obljubil Pahor.

"V Sloveniji ne sme nihče delati in s plačo zaslužiti manj, da bi s plačo lahko živel," poudarja Pahor. Zaradi zvišanja minimalnih življenjskih stroškov bi se tako morala zvišati tudi minimalna plača, a s tem bi ogrozili preživetje podjetij, ki preživijo le zato, ker svoje delavce slabo plačujejo.

Edina alternativa bi bil dvig socialnih prejemkov, vendar bi s tem, kot je poudaril Pahor, "razvrednotili delo v vrednostnem sistemu družbe". Zato je treba najti pravo ravnovesje, je še dodal premier.

Križanič: Dvig naj bo postopen
Finančni minister Franc Križanič pa je dejal, da naj bi del dviga minimalne plače zagotovili z zvišanjem dodatne splošne olajšave. Minister se pri dviganju minimalne plače zavzema tudi za postopnost, saj zaradi ekonomske krize čas za dviganje minimalne plače ni ugoden.

Predloga zakonov naj bi omogočila dvig minimalne plače na raven minimalnih življenjskih stroškov 562 evrov neto.

Lahovnik: Porušena razmerja med plačami bodo ustvarila pritisk
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je poudaril tudi, da se utegnejo z dodatno olajšavo porušiti razmerja med plačami. Zgodi se namreč lahko, da bo nekdo ob dvigu plače presegel prag in imel nižji neto dohodek kot prej. Zato je prepričan, da bo prišlo do novih pritiskov za dvig plač, ki bodo le malo nad pragom olajšave.

Glede podjetij, ki delavce plačujejo toliko, da kljub delu ne morejo pokriti minimalnih življenskih stroškov, pa se Lahovnik sprašuje, ali si takšna delovna mesta sploh želimo imeti, saj nimajo dolgoročne perspektive.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.