Slovenija
10 ogledov

Minimalni regresi

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Napovedi. Letos 119 tisoč brezposelnih in nadaljnje krčenje gospodarske aktivnosti.

Javna podjetja in gospodarske družbe v državni ali pretežno državni lasti naj bi letos izplačali regres, ki ne bo presegel višine minimalne plače. Ta je za januar znašala 763,06 evra bruto. Spomnimo, lani je NLB že marca kljub 200-milijonski izgubi izplačala regres v višini 1.565 evrov bruto in za to porabila šest milijonov evrov. V Elektru Slovenija je znašal regres 1.715 evrov bruto, v Pošti Slovenije pa tisočaka bruto. Vsi so se izgovarjali, da ne morejo mimo kolektivne pogodbe.

 

Sankcije za neposlušne

Finančnega ministra Janeza Šušteršiča je bilo sicer razumeti, da se zaveda, da vlada v rokah nima ravno veliko vzvodov, da sankcionira družbe, ki bodo poziv vlade ignorirale, jim je pa zažugal, da bo to "upoštevano", ko bo vlada na primer tem družbam morala dati kakšna soglasja. Pripravljen je tudi osnutek zakona o fiskalnem pravilu, ki predvideva povsem nov fiskalni svet.

Boštjan Vasle, direktor urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), pa je napovedal, da bo gospodarska aktivnost letos še padla, in sicer za 0,9 odstotka, število brezposelnih pa se bo z 111 tisoč do konca leta dvignilo na 119 tisoč. Umar sicer pričakuje rast izvoza, ki pa ne bo nadomestil krčenja domače potrošnje. Državna potrošnja bo manjša kar za 3,5 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.