Slovenija
1852 ogledov

Minister Bešič Loredan po podpisu: "Morda se zdi, da je majhen korak, a ..."

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vladna stran so parafirali dogovor.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po podpisu dejal, da se mogoče to zdi majhen korak, a gre za pomemben korak in izhodišče za naprej. "Nismo mogli ustreči vsem, veliki večini pa smo. Zame je ključno to, da sta se obe pogajalski strani našli na skupnem imenovalcu, da je zdravstvo celota in da postavljamo v ospredje pacienta," je dejal in napovedal, da bodo po novoletnih praznikih nadaljevali delo. 

V reformi plačnega sistema, s čimer se bo vlada spopadla prihodnje leto, bodo zdravstvo smatrali kot celoto in po ministrovih besedah naslovili vse, kar bo treba. "Verjamem, da bomo 1. aprila s še večjim zadovoljstvom podpisali nov sporazum za dokončno ureditev razmer v zdravstvu," je napovedal Bešič Loredan.

Celotni dogovor je težak 40 milijonov evrov.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je poudarila: "Današnji dan razumemo kot točko v procesu, ki ga moramo opraviti zato, da normaliziramo razmere v zdravstvenem in socialnem varstvu. Smo na dobri poti." S tem ko so rešili najbolj akutne točke, jim je uspelo prestaviti stvari z mrtve točke, na kateri so stali celo letošnje leto. "Tokratni sporazum, ki smo ga parafirali, naslavlja obe stavkovni zahtevi, izpostavljeni februarja letos," je pojasnila. Sporazum tako ureja vprašanje plačnih nesorazmerij ter standardov in normativov. Nekatere točke so uspešno rešili, pri drugih so si zadali nove roke za njihovo ureditev. "Odprto ostaja vprašanje še nekaterih drugih anomalij, predvsem v plačni skupini medicinskih sester in babic. Tam je nekaj težav, ki jih bo treba hitro rešiti," je dejala. Kot primer je navedla delovne terapevte in fizioterapevte, kjer je predviden dvig za tri plačne razrede, za delo v intenzivni negi in rehabilitaciji pa za štiri razrede.

Sanja Ajanović Hovnik Boštjan Koritnik | Avtor: Ministrstvo za javno upravo Ministrstvo za javno upravo

Za plačno skupino J so se dogovorili za formiranje posebnega vladnega projekta, ki bi prepoznaval nevarnost potencialnega outsourcinga. To naj bi storili do konca tega leta. Plačna skupina J je po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik enako prisotna v celotnem sektorju. Znotraj nje je velik del takih, ki ne dosegajo minimalne plače, "zato se je vlada oktobra zavzela, da bo s prenovo plačnega sistema naslovila posebno pozornost tem pod minimalno plačo, ne pa samo njim. Plačna skupina J so delovna mesta, ki so prisotna v celotnem javnem sektorju, zato ne moremo izvzeti teh, ki so v zdravstvu. Vladni predlog bo, da se bo plačna skupina J razdelila po dejavnostih in tudi delila usodo po dejavnostih". Rok za pripravo prenove je 30. junij, spremembe pa bi se implementirale v letu 2024. 

Sindikalna stran je prepričana, da je storjeni korak naprej dobra popotnica za delo v naslednjem letu, ko jih čaka izgradnja novega plačnega sistema v javnem sektorju ter uveljavitev standardov in normativov. 

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sledi prenova celotnega sistema

Z razpletom so zadovoljni tudi na ministrstvu za javno upravo. Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je pozdravila podpis v luči tega, da se umakne pozornost s plač in v ospredje postavi paciente in dostop do storitev. Pozvala je zdravniške in zobozdravniške sindikate, da se pridružijo podpisu dogovora. 

Po besedah ministrice gre za dokončno realizacijo dogovora iz novembra 2021 in pomeni minimum uravnoteženja, "se pa zavedamo, da na neki način pomeni tudi ustvarjanje novih nesorazmerij znotraj dejavnosti. Predvsem pa pomeni nesorazmerja znotraj javnega sektorja. To prepoznavamo in na ta račun tudi ostalemu delu javnega sektorja dajemo en plačni razred in se zavezujemo, da bomo nesorazmerja naslovili s prenovo celotnega sistema". 

Na današnji podpis so bili povabljeni tudi predstavniki sindikatov zdravnikov in zobozdravnikov, a se na vabilo niso odzvali. Po besedah ministrice so jim prejšnji teden dali končno ponudbo, preko katere ne morejo. "Ponudba je bila dobra od 8 do 20 % višje plače v naslednjem letu brez pogojev. Prav zato tudi v luči razmer, v katerih smo tudi v luči, tudi tega, da imamo pred seboj prenovo sistema, si vlada v tem trenutku ni mogla dovoliti več, kot je bilo ponujeno."  

Minister za zdravje je vse povabil na podpis aneksa h kolektivni pogodbi. "Zdravstvo je celota, vsi plačni sistemi so zdaj pod streho. So minimalno uravnoteženi z anomalijami, ki se jih zavedamo. Vse anomalije bomo naslovili v novem plačnem sistemu," je napovedal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 15:34 07.december 2022.

    Loredan, kratkoročno in dolgoročno nima možnosti, da bi karkoli spremenil in rešil. Dokler se ne bo lotil posameznih lobijev znotraj zdravstva napredka ne bo..Misija nemogoče, ko gre za denar, pogojevanja, izsiljevanja in dogovore pod mizo..Še vse javno razkrite afere niso ...prikaži več spremenile načina delovanja teh lobijev. Odgovornosti nihče osebno ne prevzame, epilogi kazenskih postopkov ali zastarajo ali pa, akterji preživljajo kazni na prostih vikendih.

  • lojs 14:55 07.december 2022.

    in ker je organizacija dela totalno na psu, se gasi z višjimi plačami ... nalagat malo morje evidenc, tipaknja, solate ... ja, če pa ne moreš, pa bog pomagaj ... ja, pa za koga vsata solata?, če je to eu ...prikaži več odredila, naj se jebejo in naj to delajo ... ampak ne , kdo bi sploh sprejel ta dejstva ... minister je zadnji, za to bo kmalu odletel, ker je čisti pajac, žal se tisti ugled, kar ga ima , bo zapravil ... bogi, bogi

  • lojs 14:49 07.december 2022.

    nikoli nisem iskal številke, koli je pri nas sindikatov, ne ravno milijon, ampak veliko ... sam osebno nisem bil nikoli član nobenega sindikata, ker se mi je zdelo to nesmiselno, osebno ... sploh ko imaš izkušnje v lastni dejavnosti ... ...prikaži več človek dela, zato je plačan, kolikor je ... ni pa to edini problem delavcev ... rtv ima javne proteste, pa ne jamrajo glede plač ... največ neznanje je na organizaciji dela, kle smo