Slovenija
990 ogledov

Minister državljanom v stiski priporoča, naj se obrnejo na nevladne organizacije

Janez Cigler Kralj Nebojša Tejić/STA
"Na ministrstvu in v vladi se zavedamo velikih stisk in skrbi, ki v tem času tarejo državljane in državljanke, čutimo stiske mater, žena, ki doma velikokrat delajo na daljavo, pomagajo otrokom pri šolanju in prevzemajo breme vseh gospodinjskih del."

Tudi, če so cepljeni, je treba ohraniti vsa preventivna ravnanja

V domovih za starejše in ostalih socialnovarstvenih zavodih je bilo do sedaj cepljenih približno 9500 stanovalcev in 3500 zaposlenih, je povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Cepljenja tam še vedno potekajo, vzporedno s cepljenjem v zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Tisti, ki so bili cepljeni konec leta, bodo kmalu prejeli že drugi odmerek cepiva.

Kot je pojasnil Cigler Kralj, po prvem odmerku namreč ni zagotovljena pretirano visoka stopnja zaščite, le cca. 50-70 odstotkov, upajo pa, da bi prvi odmerek zagotovil vsaj lažji potek bolezni po morebitni okužbi. Ker je zaščita nezadostna, je treba še vedno ohraniti vsa preventivna ravnanja in protokole, pomembno je tudi, da domovi nadaljujejo z rednim testiranjem zaposlenih, s čimer hitro izločijo morebitne na novo okužene osebe. 

Cepljenih premalo zaposlenih

Cigler Kralj je povedal, da se stanje v domovih za starejše izboljšuje in umirja, kljub temu pa se še vedno dogajajo posamezni izbruhi. Obiskal je domova v Črnomlju in Metliki, slednji se je med prvimi srečal z večjim izbruhom okužb, a je zdaj po Ciglerjevih besedah v obeh domovih stanje zadovoljivo. "Novih okužb ni, tisti, ki covida-19 niso preboleli, so cepljeni, tudi prebolevniki že povprašujejo in čakajo na cepljenje. Med uporabniki to predstavlja novo upanje, ki se pozna tudi na vzdušju tako med njimi kot med zaposlenimi," je dejal minister.

Obžaloval pa je, da se je do zdaj cepila le približno četrtina vseh zaposlenih v domovih za starejše. "To je manj, kot bi pričakovali glede na odgovornost njihovega dela. Apeliram na zaposlene, naj razumejo svoje delovno mesto kot ključno za zaščito stanovalcev pred covidom-19," je poudaril. Dejal je, da na ministrstvu pripravljajo še številne informativne video vsebine, NIJZ pa bo zagnal kampanjo, s katero bo zaposlene spodbudil k cepljenju.

Kadrovsko, finančno in prostorsko pomanjkanje

Svojcem umrlih prebivalcev domov za starejše je izrazil sožalje in obžalovanje, da je delež umrlih v DSO-jih tako visok. A to je po njegovem tudi posledica "večdesetletnega zanemarjanja", ki ga je pandemija še dodatno razgalila. Kot je povedal, so se ob prevzemu vodenja soočili s kadrovskim, finančnim in prostorskim pomanjkanjem - premalo se je vlagalo v domove, kadrovski normativi so zastareli in ne odgovarjajo na potrebe stanovalcev. Njihovi ukrepi so po njegovem opažanju "padli na plodna tla" in "pomagali domovom za starejše, da so se kolikor toliko uspešno uprli vdoru virusa"

Zdaj bodo podelili koncesije še za 1100 mest, 2 nova domova sta skorajda že zgrajena, 5 jih bodo še zgradili. V kratkem bo po besedah ministra na voljo 2000 novih mest za namestitev starejših.

Državljanom lahko pomagajo številne nevladne organizacije

"Na ministrstvu in v vladi se zavedamo velikih stisk in skrbi, ki v tem času tarejo državljane in državljanke, čutimo stiske mater, žena, ki doma velikokrat delajo na daljavo, pomagajo otrokom pri šolanju in prevzemajo breme vseh gospodinjskih del," je dejal Cigler Kralj, ki je predlagal, da se v primeru, da je stiska prevelika, državljani obrnejo na Center za socialno delo ali pa na številne nevladne organizacije. "Krizne namestitve, varne hiše in podobno normalno delujejo. Mladim, ki potrebujejo pomoč pri učenju, pa je na voljo telefon TOM, ki preko svetovalcev nudi vso podporo pri učenju," je povedal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 13:55 12.januar 2021.

    ne, ne bomo šli k nevladnim organizacijam, ampak bomo šli k vladnim organizacijam in jih ukinili, vse centre za socillno delo, vse ministrstvo za delo dom in družino in podobno in naj ti uradniki gredo na cesto. včeraj gledal prispevek ...prikaži več na tv o otrocih invalidih, sramota, da jim na CSD- namerno zavračajo dati to kar jim pripada. ti ljudje tam v pisarnah imajo plačo in službo do sodnega dne. vse ukinit. tega v taki obliki nihče ne rabi, razen seveda njih samih, ker si grejejo riti v foteljih.

  • jakec1575 12:55 12.januar 2021.

    a to so te iste nevladne organizacije, ki jim je SDS hotel v PKP7 z NSI skupaj odvzeti financiranje?? Debili

  • bodočipartizan 12:34 12.januar 2021.

    To pa je bizarno sprenevedanje: pojdite k tistim, ki jim z vsemi sredstvi preprečujemo delovanje!