Slovenija
5897 ogledov

Minister Gantar: Na Hrvaško raje ne hodite

Tomaž Gantar Saša Despot
Med Kacinom in Gantarjem še vedno škripa: "Vladni govornik ne razume postopka!"

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je v pogovoru za Radio Slovenija vsem, ki nimajo nujnih poti v tujino – tudi Hrvaško – te odsvetoval.

Po merilih evropskega centra za nalezljive bolezni Hrvaška sodi na rumeni seznam.

"Tukaj se verjetno malo sprenevedamo tudi v okviru politike. Eni odsvetujejo obiske držav, kjer je okužb več, tudi sosednje Hrvaške, drugi ne omenjajo nobenih omejitev, tudi naš vladni govornik ne. Kar seveda ni dobra informacija za ljudi," je za Radio Slovenija povedal Minister Gantar in dodal, da je za tiste, ki tam nimajo nujnih opravkov, bolje, da se poti izognejo.

"Dejstvo je, da se med dopusti ljudje raje družijo, se udeležujejo množičnih prireditev, tudi na Hrvaškem, zato imamo več okužb," je še poudaril in ljudem priporočil, naj se izogibajo preveč množičnih krajev, prireditev in dosledno upoštevajo navodila o razkuževanju rok, medosebni razdalji in nošenju mask v zaprtih prostorih.

Minister okrcal vladnega govorca Jelka Kacina

Dejstvo je, da ima Slovenija težavo z nadzorom oseb, ki jim je odrejena karantena.

Vladnemu govorniku Jelku Kacinu je na tiskovni konferenci vlade zaradi tega prekipelo. Dejal, da je "nedostojno in nesprejemljivo, da je opravljenih samo 14 nadzorov inšpekcijskih organov zdravstvene inšpekcije, potem ko imamo na tisoče karantenskih odločb. Kdor koli je za to odgovoren, pač mora prevzeti svojo odgovornost. Jaz bi jo že."

Jelko Kacin | Avtor: Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem. Anže Petkovšek

Minister Gantar pa je na Kacinove očitke odgovoril: "Vladni govornik očitno ne razume postopka."

Karantenske odločbe se namreč vročajo po upravnem postopku, kar bo zakonsko urejeno šele s predlaganim četrtim protikoronskim svežnjem zakonov. "To pomeni, da lahko nekdo odločbo dvigne tudi ob koncu karantene ali pa je sploh ne dvigne. Torej zdravstveni inšpektorat v tem primeru ne more reagirati in je popolnoma nemočen."

Komentarjev 11
  • sam1 16:19 01.julij 2020.

    Kacin stvari razume kot mu paše -cela EU ima HR na rumenem seznamu in ji manjka le še korak do rdečega,Kacin pa na zelenem in bo pri tem vztrajal tja do prvih dni septembra,če mu bo vreme služilo.....potem pa spet ...prikaži več najbolj rigorozni ukrepi na svetu za Slovence,ki smo že bili zaprti v svojih občinah,sedaj bomo morda celo v svojih prebivališčih in to ravno zaradi takšnih Dr. tipa Kacin.....

  • marsal22 14:58 01.julij 2020.

    jaz sem morala v službi podpisati , da v naslednjem tromesečju ne zapuščam Slovenije !

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 14:22 01.julij 2020.

    To je njegova rešitev: ne hodite, ker ne zmorem izdati odloka o karanteni na licu mesta na meji ali po pošti takoj zatem domov.