Slovenija
11 ogledov

"Minister ima 40 milijonov evrov v kovčku"

Branimir Štrukelj
1/2
Nik Rovan
Pogajanja o spremembah standardov in normativov v šolstvu med predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so pokazala razhajanja predvsem pri vrtcih in združevanju šolskih okolišev. Sindikatom so ponudili nov predlog, ki prinaša dodatnih 40 milijonov evrov.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je po pogajanjih dejal, da s strani sindikatov novih približevalnih predlogov ni bilo, ministrstvo pa je sindikalni strani predložilo velik in uravnotežen paket na področju vrtcev, osnovnega in visokega šolstva ter znanosti, ki se "približuje interesom druge strani". "Torej gre za kompleten pregled sprememb oziroma odstopanj od originalnega predloga," je poudaril Turk in dodal, da celoten paket v izobraževanje, znanost in kulturo prinaša dodatnih 40 milijonov evrov.

Brezplačno za tretjega otroka

Po njegovih besedah tako vrtec za drugega otroka ostane v 70 odstotkih brezplačen, za tretjega otroka pa je brezplačen v celoti. Prav tako se ne spreminja čas, ko sta z otrokom iz višje starostne skupine sočasno vzgojiteljica in pomočnica, tudi nobena šola se ne bo spremenila v podružnično. Osnovnim šolam, ki imajo podružnice, pa se za vsako podružnico poveča normativ za knjižničarja in svetovalnega delavca. Interesnih dejavnosti učitelji ne bodo vodili zastonj, kot je bilo predlagano, ampak bo delo plačano in sistematizirano znotraj normativov učne obveznosti, tudi število otrok v razredu v osnovni šoli ostane pri 28. V znanost in visoko šolstvo vračajo oziroma, kot je dejal minister, dodajajo 20 milijonov evrov.

Vlada vztraja pri normativu

Vladna stran vztraja pri združevanju šolskih okolišev in pri normativu, da je v razredu najmanj 24 otrok.

Minister Turk je dodal še, da bodo odziv na sindikalni protipredlog dali v petek do 9. ure, ko se bodo nadaljevala pogajanja. "Dokler ni dogovorjeno vse, ni dogovorjeno nič," pravi minister, ki si zelo želi, da bi prišlo do soglasja s sindikati.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je povedal, da je bilo danes z vladne strani prvič začutiti resno pripravljenost za iskanje rešitev v smeri ohranitve kakovostnega javnega šolstva, čeprav je ostalo nekaj ključnih stvari še odprtih, zlasti pri vrtcih.

Pri vrtcih popolnoma neusklajeni

Po njegovem mnenju so na vseh točkah pri vrtcih ostali neusklajeni. Poleg tega so nasprotovali dvigu normativa za čistilke na tisoč kvadratnih metrov. To se jim zdi povsem nesprejemljivo, ker bodo "tepene" pri vseh ukrepih, ki se tičejo regresa, potnih stroškov, dodaja Štrukelj.

Bili pa so pripravljeni na usklajevanja glede normativov, ki se vežejo na učno obveznost učiteljev pod pogojem, da se to umakne iz predloga zakona za uravnoteženje javnih financ. Nasploh si Štrukelj želi, da se iz zakona umakne vse, kar se tiče standardov in normativov v šolstvu.

Komentarjev 1
  • Veteran 04:18 05.maj 2012.

    Štrukelj prekleti zavoženec zapiti, hočeš še Slovenski delovni narod zavoziti. Vi, javni uslužbenci pa začnite delati, če že imate viška energije za stavkati. Seveda, da lahko tekate po ulici s transparenti, saj ste spočiti. Prekleti sindikalni paraziti.