Slovenija
1554 ogledov

Minister in pobudniki peticije so se dogovorili za naslednji korak

Jernej Pikalo Saša Despot
Na ministrstvu načrtujejo večje spremembe šolskega sistema.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je danes sprejel avtorje peticije o potrebnih spremembah v šolstvu. Na sestanku so spregovorili o predlogih iz peticije in spremembah v sistemu vzgoje in izobraževanja, ki jih bodo ob pripravi novega strateškega dokumenta v šolstvu - Bele knjige pripravili na ministrstvu.

Ne odstopajo od zmanjšanja obsega snovi

Kot je po srečanju dejala predsednica društva Svet staršev Nataša Šram, je bil odziv pozitiven. V društvu po njenih besedah ne odstopajo od zmanjšanja obsega snovi, domačih nalog, ureditve nacionalnih preverjanj znanja, ureditve zakonodaje, ki ureja pravice otrok s posebnimi potrebami v šolstvu. Kot je dejala, se bo društvo udeležilo razprave, ki jo bo v roku meseca dni kot posvet med različnimi akterji organiziralo ministrstvo.

Marjeta Oman Intervju Slovenija Marjeta Oman: Če bi imela čarobno palico, bi ukinila devetletko in vrnila osemletko Metka Zorec NESMISELNOST DEVETLETKE Slovenija Metka Zorec: Učencev, kot smo jih imeli včasih, ni več

"Dogovorili smo se, da bodo pobudniki peticije in tudi vsebina peticije del neke širše razprave o Beli knjigi, ki jo bomo organizirali v roku enega meseca," je dejal Pikalo. Kot je napovedal, se bodo te udeležile različne civilnodružbene organizacije, učitelji, praktiki, tudi strokovnjaki, ministrstvo pa bo v njej delovalo predvsem kot mediator med različnimi pogledi. Na ta način nameravajo v prvem delu priprave novega strateškega dokumenta, ki bo podlaga za spreminjanje zakonodaje in uvajanje novih pristopov, o katerih so govorili tudi danes. Pikalo je dejal, da želijo poslušati vse deležnike in spremembe uvajati na podlagi strateškega premisleka.

Učitelji razred šola darilo konec šole | Avtor: Profimedia Profimedia

Peticijo podpisalo 21 tisoč ljudi

Peticijo za spremembo šolskega sistema so pripravili v društvu Svet staršev, do zdaj pa jo je podpisalo že več kot 21.000 ljudi. Kot je povedala predsednica društva, je peticija nastala po ugotovitvi, da starši preko svetov staršev ne morejo narediti veliko za potrebne izboljšave v šolskem sistemu.

V njej med drugim predlagajo zmanjšanje obsega učne snovi in domačih nalog, zmanjšanje številčnega in več opisnega ocenjevanja, ukinitev Nacionalnega preverjanja znanja oziroma njegovo preobrazbo v t. i. kompetenčne teste ter uvedbo sprejemnih izpitov za srednjo šolo, gimnazijo in fakultete.

Gregor Pečan Slovenija Gregor Pečan: Probleme bi bilo treba reševati znotraj šole Marko Juhant Marko Juhant Zdravje "Otroku dopovejte, da je učitelj avtoriteta"

Ministrstvo načrtuje večje spremembe

Pikalo je sicer že konec januarja napovedal, da na ministrstvu načrtujejo večje spremembe šolskega sistema. Med drugim pripravljajo predlog sprememb zakona o vrtcih, napovedujejo tudi obsežno razpravo o tem, ali so učni načrti prezahtevni, ali ne bi veljalo spremeniti način ocenjevanja predmetov, ali je potrebna prenova gimnazijskega programa in ali so potrebne spremembe pri Nacionalnih preizkusih znanja. Vse to bodo upoštevali pri pripravi novega strateškega dokumenta na področju vzgoje in izobraževanja, ki ga bodo pripravili do let 2021, je napovedal.

dezurni@zurnal24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.