Slovenija
16621 ogledov

Minister Poklukar: Tako bomo sproščali ukrepe

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Poklukar napovedal, kakšni so nadaljni koraki v boju s covidom-19.

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da se ukrepi in priporočila spreminjajo skladno s spreminjanjem virusa. "Vesel sem, da se bližamo trenutku, ko bomo lahko živeli podobno normalnost kot pred pandemijo," je dejal in poudaril, da ne more trditi, da smo virus že premagali.

S stroko so danes naslavljali vse ukrepe in jih poskušali razvrščati po fazah in po časovnici, vednar je njihova uveljavitev odvisna od nadaljnjega razvoja epidemiološke situacije. "Cilj je na koncu zaživeti na način kot pred marcem 2020," je dejal. 

Pri nadaljnjih ukrepih bo še naprej fokus zasedenost intenzivnih postelj. Glavno vodilo ostaja zaščita najranljivejših in zdravstvenega sistema. "Še zmeraj ni normalno, da imamo v bolnišnicah skoraj 1000 bolnikov s covidom," je poudaril. Kdaj se bo zdravstvo vrnilo v normalno delovanje, težko napove, sodeč po projekcijah, pa bi se to lahko zgodilo po 10. marcu oziroma ko bo v bolnišnicah 300 bolnikov, ki imajo covid, od tega okoli 80 v enotah intenzivne nege.  

PCT pogoj bi ponekod odpravili

Brdo pri Kranju, posvet, covid, sproščanje ukrepov | Avtor: MZ MZ
Minister se je s strokovnjaki, ki so sodelovali na današnjem posvetu, pogovarjal o postopnem sproščanju pogoja PCT, o postopnem ukinjanju testirana, o spremenjenih protokolih na smučiščih, javnih prevozih, v gostinskih lokalih in drugačnem načinu odrejanja karanten. "Vsa ta priporočila stroke bom prenesel do vlade in verjamem, da v naslednjih dneh lahko s spreminjanjem zdajšnjih odlokov relativno hitro številna priporočila tudi udejanjimo," je dejal Poklukar.  

Po besedah dr. Mateje Logar bi pogoj PCT ukinili tam, kjer gre za sorazmerno majhno tveganje, da bi prišlo do okužbe - trgovinska dejavnost, banke, pošte, bencinski servisi, uprane enote. Ohranili bi pogoj maksimalnega števila ljudi, ki so v prostoru istočasno, ostajajo tudi vsi splošni ukrepi, vključno z nošnjo mask, prezarčevanje, ostaja tudi priporočilo dela od doma. Upoštevati je treba tudi načelo, da ostanemo doma, če smo bolni.

Nekoliko drugače ostajajo obravnavana področja zdravstvo, socialna varnost in šolstvo.

Posledice, ki jih ima na zdravje ljudi omikron, lahko že ocenjujemo. Delež tistih, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, je bistveno manjši kot v prejšnjih valovih. "Trenutni potek epidemije v Sloveniji kaže, da imamo vendarle kar precejšnjo zaščito zaradi prebolelosti v prejšnjih mesecih, ko je bilo kroženje virusa v Sloveniji zelo intenzivno. Tak način pridobivanja zaščite je terjal prevelik davek," je dejala dr. Bojana Beović

Smiselno je, da se ukrepi sproščajo postopno, je dejala Beović. Kot je poudarila, bi se pred letom dni slišalo nelogično govoriti o sproščanju ukrepov pri nekaj tisoč okužbah dnevno. Zavedati pa se moramo, da bi lahko naslednjo sezono okužb dihal morali določene ukrepe spet vpeljati. "Pametno je, da smo na to pripravljeni," je dejala. 

Spremembe glede karanten

Dr. Mario Fafangel je dejal, da covid-19 ni več ista bolezen, kot je bila v prvem valu ali pred cepljenjem. "Optimističen sem tako, kot sem bil decembra 2020, ko je v Slovenijo prišlo cepivo. Imunost našega prebivalstva ni perfektna, je pa zadostna, da smo videli, da hudi poteki bolezni ne sledijo več številu okuženih. Sprejemi v bolnišnice niso takšni, kot so bili v preteklih valovih. Presežna umrljivost je bila zelo visoka, preden je prišlo cepivo, še v delta valu smo jo dosegali. Pri omikronu tega ne zaznavamo več," je predstavil stanje. 

"Karantene so topo orožje, ki smo ga uporabljali za zaustavitev širjenja. Karantena ni več primerna glede na trenutno epidemiološko stanje," je dejal Fafangel. Predlog epidemiološke stroke je, da se iskanje stikov ustavi in da je obveščanje visokorizičnih stikov na strani okužene osebe. Še naprej ostaja v rabi aplikacija Ostani zdrav, karantene pa bi se tako ukinile. "Če bo vlada sprejela današnji predlog, covid-19 od 18. februarja ni več karantenska bolezen," je dejal Fafangel.  

Epidemiološke razmere v državi se v zadnjem obdobju izboljšujejo. V ponedeljek je bilo tako potrjenih 7.122 novih primerov okužbe, po oceni NIJZ pa je v državi trenutno še 135.865 aktivnih primerov. 

Bolj kot število novih potrjenih okužb je pomemben podatek o številu hospitaliziranih. V bolnišnicah je trenutno zaradi covida 541 ljudi, od tega jih 114 zdravijo v enotah intenzivne terapije. Poleg omenjenih 541 oseb sta hospitalizirani tudi 402 osebi s covidom. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • softundsicher 20:55 15.februar 2022.

    A bodo tokrat do jeseni uspeli urediti prezračevanja/rekuperacijo v šolah? Pa ne zaradi covida, ampak tudi zaradi covida. Predvsem pa zaradi otrok.

  • Dusan12 18:37 15.februar 2022.

    A se ta češpla Nataša Sukić zajebava ali kaj, te besede uporablja ta presahnena, presušena češpla. Obnaša se, kot povožen žabc na vročem asfaltu nekje pod Durmitorjem. Ta podatek verjetno drži, če povzamem necenzurirano.si

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:54 15.februar 2022.

    Imam občutek da se med sabo pogovarjajo slepi in gluhi... Nikjer nobene povezave, logičnih ukrepov , kmečke pameti.... Kvazi strokovnjaki! Butalci!