Slovenija
3063 ogledov

Minister Poklukar: Zdravstvo se pripravlja na izredne dogodke

Janez Poklukar Vlada RS
V zdravstvu so se po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja začeli pripravljati na morebitno krizo prihod beguncev.

Vlada je na predhodnih sejah odločila, da so državljani Ukrajine, ki zaradi vojnih razmer pridejo v Slovenijo, upravičeni do nujne medicinske pomoči in neodložljivih zdravstvenih storitev. Ženske so upravičene tudi do oskrbe v času nosečnosti in ob porodu. Do zdravstvene oskrbe so upravičeni tudi otroci in mladostniki. Plačnik teh storitev in zdravil bo ministrstvo za zdravje, je dejal minister Janez Poklukar

"Aktivirali smo pripravo na izredne dogodke, ki se lahko zgodijo v slovenskem zdravstvu zaradi kibernetskih napadov ter eventualnega pomanjkanja električne energije oziroma izpada delovanja električnega omrežja," je pojasnil minister. 

Bolnišnice, zdravstvene domove, dispečersko službo zdravstva in lekarniške veletrgovce so pozvali, da dodatno preverijo delovanje vseh sistemov, pri čemer naj bodo pozorni na vsa morebitna odstopanja. Bolnišnice so pozvali, da preverijo ključne zaloge zdravil, medicinskih materialov in pripomočkov, ki so potrebni za reden potek in delovanje zdravstva. Cilj tega je preveriti, za koliko časa imamo zaloge v primeru, da mednarodne trgovske verige ne bi zdržale ali bi se prekinile. Preverili so tudi dobavne verige in oskrbo z medicinskimi pripomočki in zdravili pri veletrgovcih. 

Od bolnišnic so pridobili tudi podatke o vzdrževanju generatorjev in obsegu izvajanja dejavnosti, če pride do izpada električne energije. 

Skupaj z ministrstvo za obrambo, uradom za zaščito in reševanje ter civilno zaščito preverjajo možne oblike pomoči Ukrajini in njenim prebivalcem. Izvajajo tudi druge potrebne aktivnosti za zaščito zdravja državljanov.  

Vlada RS Janez Poklukar covid-19 Slovenija Končno smo dočakali tudi sprostitev tega ukrepa

dezurni@styria-media.si
 
 

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 19:14 04.marec 2022.

    Kljukec naj razloži kako bo poskrbel za zdravje 200.000 Hojsovih beguncev saj primanjkuje osebnih zdravnikov za 140.000 zavarovanih Slovencev . Plačujejo nekaj kar ne morejo koristiti .

  • pravičnik77 17:02 04.marec 2022.

    Omikron je umrl, še eden, ki je zaradi Slovenije in Slovencev narwdil samomor

  • Avatar Leon
    Leon 10:54 04.marec 2022.

    Beovićeva pomirja narod: ”Brez panike, v primeru nuklearnega napada boste mrtvih v nekaj sekundah.”