Slovenija
843 ogledov

Minister poziva delodajalce k organizaciji kolektivnega dopusta

Janez Cigler Kralj Tamino Petelinšek/STA
Minister poziva k izrabi dopusta in k organizaciji dela od doma. Medtem se bo predvidoma že v nedeljo cepilo več tisoč oskrbovancev domov za starejše.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je pozval vse delodajalce v zasebnem sektorju, naj med 24. 12. in 10. 1. organizirajo kolektivni dopust za zaposlene, če je to mogoče brez večjega izpada in gospodarske škode. Pozval jih je, naj tudi izven tega obdobja skušijo urediti možnost dela od doma. Kot je dodal, je to izredno učinkovit ukrep za preprečevanje širjenja virusa.

Stanje v domovih se umirja, prvo cepljenje že v nedeljo

"Zadnji dnevi kažejo na rahlo umirjanje situacije v domovih za starejše, to so gotovo že lahko rezultati prvega testiranja, kar je samo še potrditev in opomnik, da moramo v tem prazničnem času še bolj učinkovito upoštevati ukrepe," je povedal Cigler Kralj. 

Poudaril je, da bo najlepša praznično darilo za stanovalce domov za starejše cepivo, pričakujejo, da se bo prvo cepljenje začelo že to nedeljo. "Danes smo imeli videokonferenco z vodji domov, pozval sem jih k čim boljšem informiranju stanovalcev in osebja glede cepljenja, k sporočanju čim boljših podatkov NIJZ ter k preventivnem testiranju s hitrimi testi," je dejal minister. Dobili so tudi natančna navodila in odgovore na vprašanja, kako se pripraviti na cepljenje in reševati druge izzive v času korone, s katerimi se njihovi stanovalci spopadajo, je dodal. Interes med stanovalci domov naj bi se pokril s količino prvih odmerkov cepiva, predvideno v enem dnevu bodo vsi domovi založeni s cepivom v takšni količini, kot so jim sporočili, da je potreba. 

Priznal pa je, da zaposleni v DSO-jih niso izrazili prav velikega interesa za cepljenje. Kot je dejal, so podobno opazili tudi pri cepljenju proti gripi. "A opažamo, da je prenos virusa preko asimptomatskih zaposlenih visok, zato lahko morda na ta način obvarujejo koga od stanovalcev," je poudaril Cigler Kralj. 

Ukrepi na področju družinske politike

"Družine so v tem času dodatno obremenjene zaradi šolanja in varstva otrok, nekateri starši poleg tega opravljajo službo, gospodinjska opravila in še številne druge zadeve, skrbijo za svoje starše ...," je naštel Cigler Kralj in dodal, da se zaveda, da je ta čas zanje naporen.

Neodvisno od epidemije ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve uvaja spremembe na področju družinske politike, ki stopajo v veljavo z novim letom:

  • Pomoč ob rojstvu otroka, ki je enkratni prejemek, se dvigne z 286,72 EUR na 350 EUR.
  • Starševski dodatek se z 258,09 EUR dvigne na višino osnovnega zneska minimalnega dohodka, to je 402,18 EUR.
  • Najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila, osnova za manjkajoče mesece pri izračunu nadomestila in začetna osnova za nadomestilo brez dopusta se bo dvignilo na enako višino, kot je osnovni znesek minimalnega dohodka v bruto znesku.
  • Upravičencem do krajšega delovnega časa bo Republika Slovenija po 1. 1. 2021 zagotavljala do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela povprečja zadnjih 12 plač.
Janez Cigler Kralj Slovenija Končno: Minister obljubil, da bodo ta postopek poenostavili

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • vzev 16:35 23.december 2020.

    In zapravil bi deset dni dopusta, da bi lahko bil zaprt v hiši. Ne hvala. Bom rajši dopust pustil za čase, ko bomo zopet svobodni. Bi pa bilo res dobro, če bi vsi tile ministri šli za kaka dva tedna ...prikaži več na kolektivni dopust. Vsaj več nebi mogli uvajati še več neumnih ukrepov.