Slovenija
9120 ogledov

Minister predstavil zakon, informacijska pooblaščenka ni zadovoljna

Danijel Bešič Loredan Saša Despot
Ministrstvo za zdravje želi narediti red tudi na področju informacijskih sistemov v zdravstvu, a informacijska pooblaščenka svari pred hitenjem.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v torek predstavil  predloga zakonov, s katerimi želijo popraviti stanje v zdravstvu. Prvi zakon ureja področje ZZZS, drugi pa je usmerjen na področje digitalizacije

Državna sekretarka Alenka Kolar je trenutno stanje na področju informacijskih sistemov v zdravstvu opisala kot "urejen kaos". V nekaterih primerih zaradi različnih informacijskih sistemov podatkov ni možno izmenjevati niti znotraj iste bolnišnice. 

Spremembe, ki bi jih radi vpeljali, bodo omogočile lažjo dostopnost do podatkov, saj bodo ti morali biti redno vpisovani v digitalni obliki. Pri tem bo treba zagotoviti varnost in jasno določiti, kdo lahko dostopa in pregleduje podatke. Po pisanju Dnevnika je Urad informacijske pooblaščenke ministrstvo že opozoril, da ne gre hiteti s spremembami, saj morajo te biti premišljene in ustrezno opredeljene. Ministrstvu so predlagali temeljite popravke. Med drugim so opozorili na nejasno opredeljeno odgovornost varstva osebnih podatkov in rokov njihove hrambe. 

Zdravnik zdravniški pregled pri zdravniku | Avtor: Profimedia Profimedia

Ministrstvo ima v načrtu ustanovitev javnega podjetja, ki bo skrbelo za funkcionalnost portalov in za vzpostavitev strežnikov. Manjše module naj bi vzdrževala različna podjetja, ki bodo posel dobila prek javnih razpisov. Za to naj bi se odločili, da ne bi bili odvisni od zgolj enega dobavitelja. V Uradu informacijske pooblaščenke opozarjajo, da niso ustrezno zakonsko opredeljena razmerja med takim podjetjem, izvajalci zdravstvenih storitev, ministrstvom za zdravje in NIJZ, piše Dnevnik. Opozarjajo na neskladnost z načelom sorazmernosti in na to, da naj bi določene postopke določil minister za zdravje v podzakonskem aktu. 

Ustanovitev javnega podjetja je razburila tudi člane Ekonomsko socialnega sveta. "Eno od ključnih vprašanj je, zakaj je potrebna ustanovitev javnega podjetja. Mi to razumemo kot obvod plačnemu sistemu v javnem sektorju. Način razmišljanja 'v gospodarstvu so plače boljše' lahko vodi tudi k izjemno nevarnemu precedensu in tudi privatizaciji. Na to ne bomo pristali," je za STA dejala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Bolnišnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Svoje predloge je ministrstvu za zdravje posredovala tudi Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS). Njihovi predlogi se dotikajo tako reorganizacije zdravstvenih zavodov kot problematike koncesionarjev, statusa svobodnega zdravnika in nadzora nad kakovostjo v zdravstvu. 

Minister za zdravje je za maj že napovedal konferenco z vsemi deležniki v zdravništvu, na kateri se bodo pogovorili "o mejah možnega". 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 10
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:22 05.april 2023.

    Ma ja, JU se ne da delati, vsaka sprememba pa jih premakne iz cone udobja, banda brezdelna.

  • Grof 15:01 05.april 2023.

    Drugi gobcali ta pa laja, jeclja, …. Bi še kaj več, Marko, ne bodi nestrpen …

  • Kmodri 14:10 05.april 2023.

    Tole bo v škodo pacientov!