Slovenija
1380 ogledov

Minister Šarec o uvajanju obveznega služenja vojaškega roka

Marjan Šarec Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Po zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju je minister Marjan Šarec spregovoril tudi o uvajanju obveznega suženja vojaškega roka v Sloveniji.

Medtem ko so se nekatere evropske države v zadnjih letih odločile za ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka oziroma razmišljajo o tem, med drugim Hrvaška, pa Slovenija po besedah ministra Marjana Šarca "še ni tako daleč". Kot enega od razlogov je navedel preureditev vojašnic, v katerih ni dovolj prostora za bivanje, prav tako pa niso izpolnjene nekatere druge zahteve za uvedbo tovrstnega naborništva.

"Tako da je trenutno popolnoma preuranjeno govoriti, da bi mi karkoli uvajali v to smer," je povedal Šarec.

Poteka pa o tem razprava. Možnost popolnjevanja SV z obvezno rezervo in vojaki na obveznem služenju vojaškega roka vključujejo tudi nedavno predstavljeni dokumenti o novih obrambnih strategijah.

Slovenska vojska vojašnica Edvarda Peperka | Avtor: Profimedia Profimedia

Lani več kot 300 novih zaposlitev

Po Šarčevem mnenju je treba sprva zagotoviti dovolj kadra za profesionalno vojsko. Povedal je, da so lani prvič po letu 2010 zabeležili več kot 300 novih zaposlitev v vojski, kar je preseglo število odhodov v pokoj. Poleg tega je v pogodbeni rezervi že okoli 900 pripadnikov. Tako da ima SV ob upoštevanju pogodbene rezerve več kot 7100 vojakov, je dejal.

Spremembe na področju zaposlovanja, ki so jih začeli uvajati po njegovem prihodu na ministrstvo junija 2022, že dajejo rezultate, je še povedal. Med drugim so po njegovih besedah čas od oddaje vloge za zaposlitev do same zaposlitve skrajšali s približno štirih mesecev na okoli tri tedne.

Poudaril je, da ne gre še za trend, saj bo mogoče o tem govoriti šele čez več let. "To ni lahko delo. Tako da tukaj brez kakšnih zadržkov povem, da bomo videli v bodoče, kako bo šlo naprej. Zaenkrat kaže dobro, upam, da bo tako tudi ostalo," je sklenil Šarec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 19:54 15.februar 2024.

    Papež ima svojo vojsko , Slovenija ima skavte .

  • Pierre 18:30 15.februar 2024.

    Sm služu JNA, o me naučil sovražit orožje in oficirje

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 17:44 15.februar 2024.

    Par let nazaj sem bil mnenja, da je kar pametno, da se mularija malo zdrila in utrdi mamine maze, pa tudi kakšno delo bi se našlo za njih...Toda sedaj so drugi časi in NATO bo vedno bolj pritiskal z obveznim ...prikaži večm služenjem "zaradi varnosti" v resnici pa ker bo v Ukrajini zmanjkalo topovskega mesa...Tako, da je tole od Šarca, da "se ne mudi" pravilna in dokaj pogumna drža..