Slovenija
27640 ogledov

Minister Simoniti grobo žalil poslance

Vasko Simoniti Državni zbor / Matija Sušnik
Predsedujoči seji Matjaž Tanko žalitev Vaska Simonitija ni ustavil.

Minister za kulturo, Vasko Simoniti, kritik v interpelaciji o svojem delu, ki poteka v državnem zboru, ni dobro prenesel. Večkrat se je močno razburil in v svojih odzivih na poslanske razprave večkrat grobo žalil poslance. Takoj na začetku seje pa ga je moral predsednik DZ opozoriti, naj si nadane masko, ki mu je visela z nosu. 

"Vi, če ne bi bili politik, ne bi preživeli, ker ne znate nič, nič nič nič!" je v povišanem tonu dejal poslancu SD Matjažu Nemcu. "V Trstu vam Kitajci ne bi pustili marel prodajat," je še dodal kasneje. Nemec je menil, da v sistemu ameriške kulture, za katerega Simoniti pravi, da ga želi vzpostaviti, ne bi preživel niti sam. Iz dvorane se je nato oglasil Poslanec SD Marko Koprvic, ki mu je minister zabruslil: "Bom prišel še na vas, Koprivc."

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (NSi) pa mu je za to izvajanje celo čestital. 

Od diskreditacij stranke ...

Stranko SD je označil za najbolj nazadnjaško stranko. "Ampak te grobosti, ki se jih dovolite v vaši stranki nazadnjaški, ki ni podobna ničemur, razen enemu »trumpetengoldu«, torej morate drugič malo pazit. Malo pazite. Ker stranka brez idej in kako bi rekel, zgolj ponaredek neke ideologije, ki jo predstavljate, vas lepo prosim. To je »trumpetengold« ideologij, v politiki zelo znano." Poslancu Primožu Sitarju Levica, ki je glede Simonitija dejal, da z vso naglico in penastimi usti peha tja še tiste poslednje, ki se ne dajo podjarmiti, ki še visijo nad prepadom pa je v povišanem tonu zabrusil: "Ponudite kaj, ponudite kaj, ne znate ponudit, to je vaš problem!" 

... do osebnih diskreditacij

Simoniti je vlagatelje opozicije spomnil na objavo fotografije svetlobnega napisa "Merry Christmas ya filthy animals", navdahnjenega z izjavo "Merry Christmas you filthy animal" iz ameriškega filma Home Alone 2, vendar se ni spomnil imena avtorja objave. "Kako se imenuje en človek malo močnejše postave iz vaše stranke?" je člana SD in nekdanjega državnega sekretarja na šolskem ministrstvu, Jerneja Štromajerja, osebno diskreditiral Simoniti. 

Žalitve tudi med nastopi

Marko Koprivc iz SD je opozoril, da je Simoniti poslance napadal in žalil že, ko so za govorniško mizo predstavljali svoja stališča. Njemu je govoril "Obrni se, obrni se, pojdi vstran!" vendar se ni odzval. "Drznili ste si neizmerne zmerljivke, kakršnih si ni privoščil še noben minister," pa je ocenil Nemec.

Koprivc je menil, da je vodenje seje Jožeta Tanka (SDS), ki tega ni prekinil, oziroma preprečil, nesprejemljivo. Tudi Lidija Divjak Mirnik iz LMŠ je od podpredsednika parlamenta Jožeta Tanka zahtevala, da Simonitija opozori, da je v DZ gost in naj se zato obnaša spoštljivo. Ministra pa pozvala, naj odgovarja na očitke v interpelaciji in ne razpravlja o stvareh, ki niso v nobeni povezavi z njo. 

V podporo še vedno prepričan pa jo bo dobil?

"Tako da bi te bombastične besede, ki jih za publiko pravzaprav pripravljate, ker tukaj bo itak mimo gor, razumete, tukaj bomo govorili eno in isto. Večina ljudi je že vse odločeno, saj to ni kaj," je dejal Simoniti, ki je še vedno prepričan, da bodo poslanci interpelacijo zavrnili, kar pa ni tako gotovo. V koalicijskih SDS in NSi interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija ne bodo podprli. V SMC večinsko ne bodo podprli, je dejala njihova poslnak Mojca Žnidaršič. Med poslanci SMC bo interpelacijo podprl Brane Rajić, kako bosta glasovala Janja Sluga in Igorju Zorčič še ni znano.  
Poslanci DeSUs se bodo glede glasovanja odločili po razpravi, iz stranke DeSUS pa so sporočili, da interpelacijo podpirajo. Iz Desusa izključeni Robert Polnar je ob robu seje potrdil, da ne bo glasoval za interpelacijo. Poslanca narodnih manjšin pa naj bi se o glasovanju prav tako odločila po koncu razprave. 

 

Komentarjev 69
  • Avatar MS
    MS 15:48 25.marec 2021.

    Grims, Tanko, Simoniti, da primusa niti ne omenjamo! Cvetober slovenske "kulture!

  • Avatar MS
    MS 11:14 25.marec 2021.

    Simoniti je podaril Blejski otok RKC! Nikomur ga nebi smel niti prodali niti podarili! Ostal bi moral v lasti slovenskega naroda kjer bi ga vsak vernik lahko obiskal brezplačno! Sedaj pohlepna RKC za vstop v božji hram oderuško zaračunava! Revežem, ...prikaži več, najbolj potrebnim božje tolažbe je vstop onemogočen! To je morala "kulturnega" ministra in RKC! Bljak!

  • Avatar Leon
    Leon 08:20 25.marec 2021.

    Slovenska kultura je padla na najnižjo enoto ; En Simoniti !