Slovenija
12709 ogledov

Nepričakovana novica iz DeSUS: Zelo tesno bo

Vasko Simoniti Saša Despot
Iz stranke DeSUS sporočili, da podpirajo interpelacijo, če jo bodo podprli njihovi poslanci in še poslanci SMC, bo Simoniti padel.

"Če ne bi pričakoval podpore, me ne bi bilo tukaj," je pred sejo DZ dejal minister za kulturo Vasko Simoniti. Vendar pa podpora ministru ni več gotova. Nakazuje se namreč, da bodo interpelacijo podprli poslanci DeSUS in nekateri poslanci SMC. Če bi se koaliciji KUL, ki ima 39 glasov, v glasovanju pridružilo pet ali štirje poslanci DeSUS in trije poslanci SMC, bi interpelacija uspela. 

Poslanka Mojca Žnidarič, ki je predstavila stališče poslanske skupine SMC, je napovedala, da v SMC interpelacije večinsko ne bodo podprli. Da bo interpelacijo podprl, je že sporočil poslanec SMC Branislav Rajić. 

V SNS pa so proti interpelaciji, a ni nujno, da bodo njihovi poslanci prisotni na glasovanju. Poslanca narodnih manjših, ki sta bila sicer proti interpelaciji tako Kustečeve kot Ciglerja Kralja, pa bosta o glasovanju na interpelaciji Simonitija presodila med oziroma po razpravi, poroča STA. 

"Nekulturni minister"

Poslanci danes razpravljajo o predlogu SD, SAB, Levice in SMC o interpelaciji dela ministra Vaska Simonitija. Vlagatelji ministra označujejo kot nekulturnega ministra s ciničnim in arogantnim odnosom do vseh ustvarjalcev v kulturi. Matjaž Nemec (SD) je poudaril, da je minister izgubili zaupanje strokovne javnosti, Violeta Tomić (Levica) ga je pozvala, naj pokaže državotvornost in odstopi.
"Predvsem bi na začetku povedal rad, da moja dva predhodnika se predstavljata kot da predstavljata seveda celotno slovensko kulturo. Jaz trdim, da jo seveda ne predstavljata in da predstavljata del nekih lobističnih interesov," je odgovoril Simoniti, ki je interpelacijo označil za grob napad na institut parlamentarne demokracije.

Stranka DeSUS interpelacijo podpira

Medtem so iz stanke DeSUS sporočili, da interpelacijo podpirajo. "Prepričani smo, da je minister Vasko Simoniti izgubil zaupanje javnosti,  predvsem civilne družbe in medijev. Prav dejavnost slednjih pa v skladu z Zakonom o medijih temelji na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti medijev za različna mnenja, prepričanja in za raznolike vsebine. Ker v DeSUS zagovarjamo popolno svobodo in neodvisnost medijev, tudi v prihodnje ne bomo pristajali na nikakršne aktivnosti, ki bi posegale v pravico do svobodnega izražanja; so zapisali v sporočilu za javnost," so zapisali.  V poslanski skupini DeSUS je tudi Robert Polnar, ki pa ni član stranke.

Kako bodo glasovali poslanci DeSUS?

V poslansku skupini DeSUS medtem napovedujejo, da bodo odločitev o glasovanju sprejeli po koncu razprave. V predstavitvi stališč pa so bili v DeSUs do ministra precej neprizanesljivi. Kot je poudaril Jurij Lep, bi se moral minister pri poskusu poseganja v neodvisnost medijev postaviti na stran medijev. V DeSUS so prepričani, da STA izpolnjuje svoje poslanstvo v celoti ter da mora v skladu z zakonodajo dobiti sredstva iz proračuna, od ministra Simonitija pa bi pričakovali, da v sporu deluje kot mediator.
Ministru očitajo siromašenje filmske in avdiovizualne produkcije. "Ministrova neangažiranost in opazna konfliktnost sta vodili v različne spore. Z osebnimi obračunavanji in nepozornosti ministra Simonitija na področju kulture je naredil, kar veliko škode, zato mora po našem mnenju nositi tudi odgovornost, ki pritiče njegovemu položaju," je še dejal Lep. 

Interpelacijo bi lahko podprli tudi trije poslanci SMC

Interpelacijo bi znali podpreti tudi nekateri poslanci SMC - Janja Sluga, Igor Zorčič in Brane Rajić, kot se špekulira zadnje dni po ponedeljkovi seji državnega zbora, ko je predsednik vlade Janez Janša brutalno udaril po vodji poslanske skupine SMC. Janja Sluga danes ni predstavljala mnenja poslanske skupine SMC, kot je običajno, čeprav je predsednik DZ ni navedel med manjkajočimi na seji. Prav tako mnenja ni predstavil Gregor Perič, kot je bilo kasneje napovedano, temveč poslanka Mojca Žnidarič.

Kot je povedala, je vsebina interpelacije po mnenju poslanske skupine prežeta z emocionalnostjo, interpelacijo pa razumejo kot priložnost ministra, da odgovori na vse očitke. Tudi poslanci SMC se z nekaterimi potezami Simonitija niso strinjali, vendar pa po današnji razpravi pričakujejo, da bo minister "svoje delo nadaljeval preudarno, upoštevajoč socialni dialog, raznolikost slovenske družbe na področju umetnosti, smisel obstoja vseh umetnostnih zvrsti in predvsem kulturo dialoga". V SMC zato interpelacije večinsko ne bodo podprli, je sklenila poslanka.

Simoniti zanikal vse obtožbe

Simoniti je dejal, da v interpelaciji ni dokazano, da bi pri svojem delu kršil katerekoli zakonske in druge pravne podlage, ki urejajo področje kulture, ravnal neodgovorno ali ravnal zoper interese kulturnega področja in zavrnil vse očitke. Poudaril je, da je aktivno sodeloval pri pripravi interventnih zakonov, ministrstvo pa je tudi redno pripravljalo ustrezne odloke glede na epidemiološke razmere v državi.

Simoniti je zanikal napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poudaril, da je zanju skrbel ter, da ne obstaja evidenten dokaz, da bi osebno ali kakorkoli drugače posegel v programsko neodvisnost Radiotelevizije Slovenija ali STA.

Zatrdil je še, da ni zadrževal izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije ter nikomur ni politično odvzel statusa samozaposlenega v kulturi, saj so kriteriji za ta status, ki jim na ministrstvu sledijo, izključno strokovne in ne politične narave.

Prav tako tudi ni deložiral nobenega najemnika prostorov na Metelkovi 6 v Ljubljani. Najemnike je obvestil, da ministrstvo te prostore potrebuje, pri čemer pa imajo eno leto časa, da najdejo nadomestne prostore.

"Ne vodim retrogradne politike niti nisem zanemaril socialnega dialoga," je je poudaril minister, zavrnil tudi očitek o političnem kadrovanju v javnih zavodih. Simoniti je bil kritičen tudi do medijev, ki po objavljajo neresnice, zaradi česar je bilo objavljenih 50 njegovih demantijev. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • ico8 10:22 25.marec 2021.

    Ojoj, zdaj bo pa kriza! Levi so si zmanjsali postevanko iz 46 na 40... No ja, mogoce bodo pa sedaj prisli do konca ali pa bo spet samo 38!???

  • Ender3 12:56 24.marec 2021.

    Morda postaja vladna brozga manj kalna ?, čista bi postala zgolj, po volitvah...za kratek čas !

  • LetherHossen 12:38 24.marec 2021.

    Don't panic. Vasko ima zagotovljenih dovolj glasov. To je samo dimna zavesa za ljudstvo.