Slovenija
1138 ogledov

Ministra Hojsa naj bi danes zaslišali kriminalisti

Aleš Hojs STA/Nebojša Tejić
Kriminalistična policija naj bi danes zaslišala ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, in sicer zaradi tvita o "svinjah in biserih". Tako je v torek za oddajo na spletnem portalu N1 napovedal Hojs, ki je odgovornost za to pripisal nekdanjemu državnemu sekretarju za nacionalno varnost Damirju Črnčecu.

Hojs je zaslišanje napovedal v kontekstu video soočenja z evropskim poslancem iz vrst LMŠ Klemenom Grošljem na portalu N1. "Očitno policija razume stvari, tako kot gospod Grošelj oziroma stranka LMŠ. Če pa jih ne razume tako, pa dobi usmeritve s strani te stranke, koga je potrebno blatiti, diskreditirati in nazadnje tudi zaslišati," je v oddaji dejal Hojs.

Hojs je sicer v tvitu komentiral incident z rumenimi jopiči na protivladnih protestih v Ljubljani z besedami "ne meči biserov med svinje". Na vprašanja o zapisu je pozneje odgovarjal tudi pred tujimi novinarji, ki so v Sloveniji poročali o začetku predsedovanja Svetu Evropske unije. Pojasnjeval je, da ni nobenega posameznika imenoval za prašiča, da pa bi lahko po tem, kar je slišal, nekoga označil za svinjo. In da ta oseba ni na Prešernovem trgu (kjer so bili protesti), ampak "sedi visoko v birokraciji EU".

Novinarji so posumili, da s tem misli podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, a je Hojs to kasneje zanikal. Ne glede na to pa je izjava dvignila kar nekaj prahu. Predsednik republike Borut Pahor je ocenil, da je bila izjava ministra nevredna položaja, ki ga minister zaseda. Po njegovih besedah bi moral Hojs poiskati način, da se opraviči. V Evropski komisiji so pozneje prejeli pojasnilo predstavnika slovenske administracije o tem, da te izjave niso bile uperjene proti nikomur v Evropski komisiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Naklonsky 07:19 26.avgust 2021.

    Napaka v naslovu: Kriminalci ali kriminalisti?

  • eminenca 20:52 25.avgust 2021.

    policaji delajo na podlagi komande nadrejenih , oz. prijav ... v ameriki bi lahko rekli , da žvečijo krofe, medtrem ko nimajo kaj počet ... če bi operativci policijie in vojske delal na svojo roko bi se sistem že zdavno ...prikaži več sesul ... oni samo izvršujejo naloge , komande nadrejenih in ta mister hojs nima predstave o tem kako operativa sploh deluje ... seveda je pa najlažje drkat po twiterju pa vse popluvat

  • dare326 12:03 25.avgust 2021.

    Nihče s slabo izobrazbo ne razume pomena reka o biserih in svinjah. Malo pametnejši poguglajo, kaj to pomeni. Kje tu vmes so kriminalisti, je vprašanje. Pametni bi takoj zavrgli ovadbo.