Slovenija
16 ogledov

Ministri dosegli dogovor za stabilnost evra

evri evro bankovci valuta Žurnal24 main
Dogovor o krepitvi začasnega mehanizma za stabilnost evra je sprejet. Slovenija bo morala spremeniti zakon.

Finančni ministri Evropske unije (EU) so dosegli dogovor o krepitvi začasnega mehanizma za stabilnost evra, tako da bo imel 780 milijard evrov kapitala in za 440 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil. Slovenski potencialni prispevek se z 2,073 milijarde evrov povečuje na 3,664 milijarde evrov, je pojasnil finančni minister Franc Križanič.

V Sloveniji bo tako treba spremeniti zakon. Pri tem Križanič ne pričakuje večjih težav zaradi zavedanja, da je pomen območja evra za Slovenijo izjemen, ter zaradi potrebe po kreditorju na zadnji ravni v pomoč državam v območju evra, ki bi se znašle v podobnih dolžniških težavah kot Grčija.

Začasni mehanizem oziroma družba za zagotavljanje stabilnosti evra (EFSF) je doslej predvideval 440 milijard evrov poroštev državam v območju evra v težavah, a je zaradi zagotavljanja najvišje bonitete trojni A tej družbi in s tem nizkih cen obveznic za EFSF dejansko zagotavljal le 250 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil.

 

Problematičen javni dolg Slovenije
Povečanje kreditnega potenciala Slovenije je problem za njen javni dolg, ki se s tem povečuje. "V tem kontekstu bomo z novo regulacijo, s katero bomo blokirali višino javnega dolga na 45 odstotkov bruto domačega proizvoda, izvzeli tovrstne plasmaje tako v EFSF kot v (stalni krizni mehanizem) ESM, ker bi zadeva sicer lahko postala neobvladljiva," je pojasnil Križanič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.