Slovenija
11 ogledov

Ministri prevzeli posle

Državni zbor
1/9
Anže Petkovšek
Vsi trije novoimenovani ministri so prevzeli posle, in kot so napovedali včeraj, začeli delo.

Kot prvi je posle od Uroša Čuferja prevzel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja.

Dragonja je povedal, da z zmernim optimizmom prevzema delo in da si bo prizadeval za izboljšanje gospodarske dinamike, so danes sporočili z ministrstva.

Ob primopredaji sta se ministra na kratko pogovorila o opravljenem delu na ministrstvu v zadnjih treh mesecih in se srečala z nekaterimi sodelavci na ministrstvu. Danes se bo sestal z generalnimi direktorji direktoratov in vodji sektorjev ter se z njimi dogovoril o nadaljnjem delu, so še zapisali na ministrstvu. 

Primopredaja poslov Žmavcu  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nadaljeval bo v okviru kontinuitete

Žmavc pa je na čelu urada za Slovence v zamejstvu in po svetu nasledil Tino Komel iz vrst PS, ki mora nazaj v poslanske klopi zaradi koalicijske računice, po kateri je ta resor prevzel Desus. Ta se je namreč odpovedal zdravstvenemu resorju, a želel ohraniti dva resorja v vladi. 

Po dobre pol ure pogovorov je Žmavc po predaji poslov v izjavi za novinarje dejal, da bo na uradu "nadaljeval v okviru kontinuitete", prav tako ne načrtuje bistvenih sprememb, osredotočil pa se bo predvsem na mlado generacijo Slovencev v zamejstvu in po svetu ter gospodarsko sodelovanje. Slednjega si želi postaviti na nove temelje in v okviru tega okrepiti večje sodelovanje z ostalimi ministrstvi.

Ob tem je izpostavi še gospodarsko sodelovanje na obmejnih območjih. Zavzel se je tudi za iskanje rešitev pri Slovencih po svetu, predvsem kako pridobiti vlagatelje za Slovenijo. "Slovenci na drugi strani so lahko največji promotorji našega gospodarstva," je še dejal Žmavc.

Trop Skaza: V ospredju bo boj zoper korupcijo 

Posle je prevzela tudi nova ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza. Ta je napovedala, da bo v ospredju njenega dela boj zoper korupcijo.  

Imela bo dva državna sekretarja, imeni bosta znani do konca tedna. Od težav v zdravstvu se bo najprej lotila vprašanja opreme na hematologiji v UKC Ljubljana, sanacije vodovoda na Onkološkem inštitutu in nekaterih kadrovskih zadev.  Vprašanje, ali bo dala soglasje k imenovanju generalnega direktorja ljubljanskega UKC Simona Vrhunca, pa je ostalo neodgovorjeno.

Glede predvidenih novih dajatev v zdravstvu, ki jih je omenila na zaslišanju pred pristojnim odborom državnega zbora, je ponovila, da je bil to le nabor možnosti pridobivanja novih sredstev za zdravstvo po vzoru sosednjih držav.

Karl Erjavec, ki je začasno vodil ministrstvo, meni, da bo Trop Skaza dobro vodila ministrstvo, čeprav prevzema zelo zahteven resor. Dejal je, da lahko nova ministrica računa na njegovo podporo in pomoč v vladi.

Komentarjev 4
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 19:30 25.februar 2014.

    Bravo Rjavc,v stilu mafije isiljuješ vlado ki je itak za en k....

  • Mr.Bean 14:43 25.februar 2014.

    točno tako! zanimajo nas posle, ki bodo zaključili!

  • ennanova 09:54 25.februar 2014.

    Umetnost življenja in vsakdanji fašizemFašizem ni Hitlerjeva osebna zmožnost, težava in ni njegov simptom. V resnici je še danes težava velikega števila ljudi, le da se je vse premalo zavedajo. Kaj sploh je fašizem?...http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1493-umetnost-zivljenja-in-vsakdanji-fasizem