Slovenija
29 ogledov

Ministri so do zdaj krpali, ta naj zašije

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Hipokrat zdravnikov ne obvezuje k reševanju zdravstvenega sistema s preobremenjenostjo.

Nad zdravstvenim sistemom so obupali tudi zdravniki. V naših kliničnih centrih jih je kar šestina izkoristila priložnost in se odločila za več prostega časa. Spoznali so, da jih Hipokrat ne obvezuje k reševanju zdravstvenega sistema z neživljenjskimi urniki in preobremenjenostjo. Zakaj bi morali delati do konca svojih zmožnosti ter pri tem tvegati usodne zdravniške napake in svojo kariero? Reševanje zdravstvenega sistema je delo vlade, zdravstvene blagajne in zdravstvenih ustanov. Zdravstveni minister Dorijan Marušič mora ukrepati hitro in učinkovito, iskati mora tako kratkoročne kot dolgoročne rešitve. Naš zdravstveni sistem je poln problemov že leta pokal po šivih, ob umiku soglasij pa je dokončno počil. Zdravstveni ministri so do zdaj krpali, trenutni naj zašije novo vrečo.

Šivanje. Povečati mora dostopnost duševnih bolnikov do psihiatra, rešiti pomanjkanje pediatrov, anesteziologov in številnih drugih specialistov. Zaustaviti trend naraščanja telesne mase prebivalstva in priskrbeti ustrezne službe za najstarejše, ki jih je iz leta v leto več. Ustaviti mora izkoriščanje mladih zdravnikov in sprenevedanje nekaterih starejših kolegov, ki so se z leti slabe točke sistema naučili izkoristiti sebi v prid. Priložnost ali prisila, potrebni so novi temelji. Morda ni tako zanemarljiva ocena Zdravniške zbornice Slovenije, da bomo imeli čez pet let v javni mreži skoraj 500 zdravnikov več. Če do takrat ne bomo spremenili sistema, nisem prepričana, da bo to kaj dosti pomagalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.