Slovenija
24 ogledov

Ministri v boj s kulturniki in spopad z lobiji

Vlada. Poslanci so zaslišali prvo šesterico ministrskih kandidatov. Izbrali smo nekaj največjih front, ki se bodo odprle novim ministrom.

Danes se bo poslancem predstavila še druga polovica kandidatov za ministre v bodoči vladi Janeza Janše. Predzadnjo oviro pred imenovanjem bodo poskušali preskočiti Andrej Vizjak, Aleš Hojs, Senko Pličanič, Tomaž Gantar in Janez Šušteršič. Največ težav pri prepričevanju poslancev pa bo imel najverjetneje kandidat za zunanjega ministra Karl Erjavec. Iz vrst diplomatov namreč prihajajo vse glasnejše pripombe, češ da šef diplomacije ne more biti oseba brez diplomatskih izkušenj. Poslanci bodo o Janševi ekipi odločali na izredni seji, ki bo pojutrišnjem.

Tudi o novih poslancih

Med ministrskimi kandidati je sedem poslancev. Če jih bo državni zbor imenoval za ministre, bodo morali parlamentarci potrditi mandate nadomestnim poslancem. To bodo predvidoma storili že na petkovi seji.

Pahor danes zadnjič

Medtem se bo danes še zadnjič sestala vlada Boruta Pahorja. A ne na običajni lokaciji na Gregorčičevi ulici – ministri v odhajanju se bodo zbrali v Vili Podrožnik.

 

Največje fronte

Vinko Gorenak med zaslišanjem  | Avtor: Arhiv DZ Arhiv DZ
Vinko Gorenak
Ministrstvo za notranje zadeve. Če postane minister, je pripravljen spremeniti zakon, da bi generalni šef tožilstva imel več pristojnosti. Gorenak je bil sicer kot poslanec do dela trenutnega prvega tožilca Zvonka Fišerja večinoma kritičen, zato poznavalci razmer o njunem sodelovanju dvomijo. Podedoval bo tudi reševanje zahtev policijskih sindikatov, ki med drugim ne pristajajo na zniževanje dodatkov k plači.

 

Zvonko Černač | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zvonko Černač
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Odgovoren bo za vodenje prometne politike, naložbe v vso infrastrukturo in energetiko pa tudi urejanje prostora. Vse investicije v državi bodo šle prek (nove) gospodarske družbe v državni lasti, kjer se lahko hitro skoncentrirajo interesni lobiji. Pri prenosu v stečajih zaseženih stanovanj z bank na javni stanovanjski sklad bo nejevoljo zganjal zasebni nepremičninski trg.

 

Žiga Turk | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Žiga Turk
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Soočenje z besnimi kulturniki je prva velika težava, s katero se srečuje ministrski “superman”, kot so ga imenovali v parlamentu. Zelo hitro bo prišla na dnevni red tudi univerzijada, kmalu za njo pa še evropsko prvenstvo v košarki. Resor se bo vsaj od začetka ubadal z vsem drugim, samo s šolstvom in znanostjo ne. Zahtevna naloga pa bo tudi izbira dveh kompetentnih državnih sekretarjev.

 

Radovan Žerjav | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Radovan Žerjav
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Za boj s sivo ekonomijo ne bo dovolj uvedba pavšalne obdavčitve za mikropodjetja. Precej prahu bi lahko dvignila napoved revizije 17 projektov razvojnih centrov slovenskega gospodarstva, kamor je šlo 425 milijonov evrov, nastalo pa naj bi le 658 delovnih mest. Trd oreh bo tudi iskanje novega modela upravljanja (in prodaje) državnih podjetij, potem ko bo zdajšnja agencija (AUKN) ukinjena.

 

Franc Bogovič | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Franc Bogovič
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. “Nasprotje interesov” med kmetijskim in okoljskim delom resorja utegne postati največji “ideološki” izziv novooblikovanega resorja. Pri kmetijstvu bo vsaj na načelni ravni zahtevno uvajanje trajnostnega pristopa, pri okoljskem delu pa se bo spoprijel zlasti z odpadki, zmanjševanjem nevarnosti pred poplavami pa tudi z onesnaženjem zraka in vode.

 

 

Ljudmila Novak | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ljudmila Novak
Ministrstvo za Slovence po svetu. Ne le za izseljenske piknike, ministrica za Slovence po svetu bo morala predvsem poskrbeti, da bodo v zadnjih letih izseljeni strokovnjaki ohranili stik s Slovenijo. Če ji bo uspelo, bo dokazala koristnost obstoja takšnega ministra. Odhajajoči Boštjan Žekš je s tem že začel. Presenetljivo dober primer je Grčija, ki izseljenim profesorjem omogoča, da delno predavajo tudi na grških univerzah.

 

Komentarjev 2
  • Trsten 14:19 09.februar 2012.

    Dušan Kumer SD, je rekel ¨ Jutri začnemo delat! ". SDS dela že od 5 decembra 11Še preden je vlada uradno sestavljena se mora ukvarjati z sekanjem polen, ki letijo pod njene noge.

  • tralala 07:03 09.februar 2012.

    o, fak, res....