Slovenija
12 ogledov

Ministrica Kolar Celarc bo vesela pripomb

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Ministrstvo za zdravje bo resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva do leta 2025 v dvomesečno javno razpravo poslalo v torek, ko bo besedilo tudi uradno objavljeno. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na današnji predstavitvi predstavila predvsem ključna področja, ki potrebujejo spremembe.

"Mogoče ste pričakovali, da bomo danes že govorili o konkretnih ukrepih. Danes je začetek široke javne razprave, ki se bo zaključila 16. avgusta. V tem času ste vsi prisrčno vabljeni k pripombam in predlogom," je dejala Kolar Celarčeva. Poudarila je, da to ne bo le spisek želja in mrtva črka na papirju, ampak je opredeljen na štiri ključna področja, ki so najpomembnejša in jih je treba v Sloveniji urediti.

"Naš zdravstveni sistem je dober, kjer ni, ga je treba spremeniti"

Na področju javnega zdravja je potrebna krepitev in varovanje zdravja ter preprečevanje bolezni, potrebna je optimizacija zdravstvene oskrbe, treba je povečati uspešnost zdravstvenega sistema in zagotoviti njegovo pravično, solidarno in vzdržno financiranje, je poudarila ministrica.
"Za vsa ta področja so pripravljene ključne aktivnosti, znotraj teh aktivnosti pa konkretni ukrepi - od sprememb zakonov, priprave konkretnih sistemskih ukrepov in še česa. Vključeni so tudi kazalniki, da bomo merili, kako smo uspešni," je dejala Kolar Celarčeva in dodala: "Naš zdravstveni sistem je dober, kjer ni, pa ga je treba spremeniti in tudi prilagoditi novim potrebam ter izkoristiti nove priložnosti."

Treba bo najti dodatne vire financiranja

Na področju optimizacije zdravstvene oskrbe Kolar Celarčeva izpostavlja nujo po krepitvi primarnega zdravstva, nujne medicinske pomoči in celoviti skrbi za starajočo populacijo. Kar se tiče financ je ministrica poudarila, da bo treba zagotoviti dodatne vire financiranja za zdravstvo, saj je obstoječi sistem preživet in ne odgovarja na izzive bodočih kriz, starajoče populacije in novih tehnologij. "Morali bomo imeti vsaj dva ali tri različne vire financiranja, tudi take, ki ne bodo tako občutljivi na krizo in (ne)zaposlenost. Treba bo postaviti tudi nova merila razdeljevanja denarja - ugotoviti bomo morali, ali posamezne dejavnosti dobijo dovolj denarja in morda ali ga kje dobijo preveč," je dejala ministrica.

"Nadaljevali bomo s skupnimi javnimi naročili za medicinsko tehnične pripomočke. Pomembne pa so tudi investicije," je dejala Kolar Celarčeva in pojasnila, da so na ministrstvu pripravili zakon, s katerim bodo zagotovili stabilno financiranje investicij v zdravstvu. "Ta sklad bo moral biti nedotakljiv tudi, ko se pripravljajo državni proračuni," pravi ministrica

Priprava pravilnika o čakalni dobi

Poskrbeli bodo tudi za razvoj geriatrije na vseh ravneh zdravstvenega varstva, je napovedala ministrica in dodala, da bodo skupaj z ministrstvom za delo še letos predstavili predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Za bolj racionalno rabo zdravil bodo zagotovili informacijsko podporo do konca leta, ko bo v razpravi tudi nov zakon o lekarniški dejavnosti, boljše načrtovanje kadrovskih virov in bolj transparentno podeljevanje koncesij.

Med cilji je tudi izboljšanje vodenja v zdravstvu, ureditev vodenja in upravljanja, zaostritev odgovornosti pri plačevanju, prizadevali si bodo tudi za večjo odgovornost vodstev zavodov in za nagrajevanje zaposlenih po uspešnosti. Med spremembami, ki jih ministrstvo pripravlja, je Kolar Celarčeva izpostavila pravilnik o čakalnih dobah in zakon o pacientovih pravicah. Še letos bo zaživelo za eNaročanje in eRecept.

Do konca leta bo po napovedih ministrice v javni razpravi tudi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim bodo uredili tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Prvi odzivi

V razpravi po predstavitvi je direktor Onkološkega inštituta Ljubljana Janez Remškar opozoril, da se je v prejšnjih mandatih na ministrstvu za zdravje pripravilo besedila številnih zakonov, ki pa so ostali v predalu. "Ne zanima nas, ali je politika leva ali desna, želimo si le učinkovito zdravstvo," je poudaril.

Metod Mezek iz Združenja zdravstvenih zavodov je opozoril na področje podeljevanja koncesij in pozval, naj bo v bodoče res v ospredju interes bolnika, "saj doslej pri podeljevanju koncesij ni bilo tako". Kot primer je izpostavil področje zobozdravstva odraslih, kjer imamo tri četrtine zobozdravstva v rokah koncesionarjev in "imamo dražje, težje dostopno zobozdravstvo, kar se preventive tiče morda celo slabše zobozdravstvo".

Davor Dominkuš z ministrstva za delo je opozoril na nujnost medresorskega sodelovanja v praksi. K temu je pritegnila tudi predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Darinke Klemenc, ki je opozorila neurejenost področja izobraževanja za profile v zdravstveni negi ter na težke razmere v zavodih za oskrbo starejših.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.