Slovenija
14 ogledov

Ministrica napovedala ukrepe za ureditev razmer v policiji

medalje Anže Petkovšek
Po besedah ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar je država policistom dolžna zagotoviti dobre delovne pogoje in primerno nagrado za to, da za ostale v skupnosti tvegajo svoja življenja.

"Naklepni umor je do temelja pretresel policijo in na notranjem ministrstvu verjamemo, da tudi celotno slovensko javnost," je na tragično nesrečo, ko se je moški namerno zaletel v policijsko vozilo, pri čemer je en policist umrl, drugi je bil poškodovan, v izjavi za javnost dejala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Ministrica je svojcem in bližnjim umrlega policista še enkrat izrekla sožalje ob tem pa dodala, da je umrl odličen policist, ki se je v svoji karieri večkrat izkazal.

Policistu, ki je nesrečo preživel in se še zdravi v ljubljanskem kliničnem centru je Györkös Žnidarjeva zaželela čimprejšnje okrevanje in dodala, da bodo 26 - letnemu policistu, ki ga je ta tragedija verjetno zaznamovala za vse življenje, pomagali pri najboljših močeh. 

  

PREBERITE ŠE:

Verjetno se je v njem nabralo veliko negativne energije

Trčenje na Ižanki je bil umor

Policisti zaradi smrti kolega v šoku

Policija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V preteklosti so se sprejemale nepravilne rešitve

Čeprav po mnenju ministrice sobotne nesreče niti najboljša oprema na vozilu ne bi mogla preprečiti, slabega stanja policijske opreme to nikakor ne opravičuje.

V policijo se je v zadnjih letih premalo vlagalo, bila je podvrednotena, nepremišljeno sta se zmanjševala tako proračun, kot število zaposlenih je bila kritična ministrica, ki je že zagotovila, da bo zahtevala redno nadomeščanje kadrov.  

Napovedani ukrepi šele začetek za odpravljanje napak

Med ukrepi, ki so jih za izboljšanje stanja v policiji že storili, so dodatne zaposlitve ter dodatnih 10,5 milijona evrov, ki bodo šli tudi za nakup nove opreme in obnove voznega parka.

A to je šele začetek odpravljanja napak, je napovedala ministrica, ki bo v naslednjih dneh vladi predstavila osnovne izračune za nujno opremo in to bo minimum, pod katerega ne bo pristala, je dejala. 

Spremembe zakonodaje v parlamentu že koncem julija

Na ministrstvu bodo nadaljevali s pripravo sprememb zakona o organiziranosti in delu v policiji, med drugim bo šel v smeri zaščite pravic policistov in vzpostavljanja kariernega sistema. V državni zbor bi ga po pričakovanjih ministrice lahko poslali že do konca julija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • dragec 12:57 07.julij 2015.

    MINISTRICA SAMO BLUZI, VERJETNO NA TO VPLIVA LAŽNA NOSEČNOST