Slovenija
1962 ogledov

Ministrica ne vidi razloga, Golob pa ne težave

Robert Golob Epa
"Če je to največji problem v državi, živimo v srečni državi," pravi predsednik vlade Robert Golob.

"Ne vidim razloga za odstop," je sinoči na Pop Tv dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Na TV Slovenija so nedavno razkrili, da je ministrica julija še s štirimi sodelavkami na ministrstvu odletela na desetdnevni Visoki politični forum v New Yorku. Skupni strošek poti je bil 33.000 evrov. 

Golob: Če je to največji problem ...

Od tega smo za potovalne stroške plačali 13.400 evrov, stroški nastanitve v hotelu so znašali 16.589 evrov, stroški dnevnic pa tri tisoč evrov. "Zdi se mi neverjetno, da naslednji podatek še ni prišel v javnost. Zato sem se pozanimal. Njena pot je stala manj kot 6.000 evrov. Če je to največji problem v državi, živimo v srečni državi," je pred tem komentiral predsednik vlade Robert Golob, ki je včeraj prav tako pojasnjeval stroške letalskih letov.

"Nisem naredila ničedsar nezakonitega, kar ne bi bilo v skladu z delovnim opisom mojih nalog. Obstaja skupno javno naročilo. Petim ponudnikom se pošlje povpraševanje in nato se izbere najugodnejša karta, ki je takrat na voljo," glede nakupa letalskih vozovnic pojasnjuje ministrica. Priznava pa, da je bila njena letalska karta dražja od drugih. "Karta, ki je bila v juniju rezervirana, je bila rezervirana v poslovnem razredu. Julija, 10 dni pred potjo, se je izkazalo, da ne morejo zagotoviti hitrega prehoda, saj je bilo za prestop v Frankfurtu predvidenih 50 minut. Lahko si predstavljate, da je tak prestop nemogoč, ko gre za drug terminal in čezoceanski let. Če bi izbrala ta let, bi lahko obtičala v Frankfurtu. Takrat je bilo treba zelo hitro spremeniti karto in ta je bila nekoliko dražja, ker je bilo tudi letalo polno," pojasnjuje.

Istega foruma so se udeležili še trije predstavniki treh drugih resorjev, njihove poti so bile krajše in so skupaj stale 14 tisoč evrov. Ministrica glede očitka, da bi tri sodelavke z ministrstva lahko ostale doma in se konference udeležile preko videopovezave, odgovarja, da je bila njihova prisotnost pomembna zaradi mreženja in delitve dobrih praks. "S seboj sem vzela eno članico delegacije in obe sva odšli na pot 15. in se vrnili 23. julija. Ostale tri članice, zaposlene na ministrstvu za javno upravo, niso del uradne delegacije in bi se te poti udeleževale tudi, če uradne delegacije ne bi bilo," je še povedala ministrica.

Mož si je karto plačal sam

"Vse moje poti od nastopa tega mandata so skupaj stale 7.700 evrov. Udeležila sem se petih službenih poti, od katerih sta dve enodnevni obisk Zagreba, enkrat delovni obisk in enkrat sem bila aktivna udeleženka na največji evropski konferenci javnega sektorja. Tudi, če želite, je moja reprezentanca v celotnem mandatu znašala 850 evrov. Verjamem, da se obnašam varčno," dodaja ministrica, ki zavrača namigovanja, da je bila njena letalska vozovnica dražja, ker naj bi si želela sedeti zraven moža. "Res je, spremljal me je na tej poti. Svojo karto je plačal sam. Tudi ni sedel z menoj na letalu."

Štrukelj: Gre za dvojno moralo

Pomisleke glede stroškov poti ministrice s sodelavkami je izrazilo več predstavnikov sindikatov javnega sektorja. "Zelo težko si predstavljam, kako bo s tem bremenom ministrica zagovarjala odložitev odprave plačnih nesorazmerij, čeprav se je to potovanje zgodilo pred poplavami. Ta primer je tipičen primer dvojne morale, ki jo srečujemo v slovenski politiki," je dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj.

"Ne vidim, da bi kakor koli moja pot v New York ogrozila plačna pogajanja," pravi ministrica, ki je zavrnila možnost odstopa z mesta glavne pogajalke za reformo javnega sektorja.

 

Komentarjev 19
  • fuckZ24 19:27 28.september 2023.

    Ne, to NI najhujši problem. Je pa to VELIK problem za njih, ker so obljubili, da bodo delali drugače. Kar se mene tiče, imam glede tega precej visoke kriterije in ta vlada tudi s takimi pizdarijami dokazuje, da jih ne ...prikaži več dosega. Zato bom na naslednjih volitvah abstiniral.

  • Naklonsky 08:14 28.september 2023.

    In če pomisliš - Pivčeva je letela zaradi sendviča, ta banda ga pa po balkansko serje in zapravlja na vse mogoče načine - in celo ponosni so na to! Bravo!

  • Kmodri 22:17 27.september 2023.

    Ajanićeva se tako obnaša kot slepa kura!