Slovenija
4488 ogledov

To ministrica sporoča zdravnikom

Valentina Prevolnik Rupel Žan Kolman/KPV
"Če želimo priti do sporazuma, se moramo pogajati oboji," sindikatu Fides sporoča ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Vlada je sprejela ukrepe za zaščito zdravstvenega sistema, s 1. marcem se namreč obeta zaostritev zdravniške stavke, saj bodo zečele veljati odpovedi za privolitev v nadurno delo, ki jih uveljavljajo nekateri zdravniki. Po ocenah ministrstva je soglasje umaknila približno tretjina.

Med ukrepi, ki so jih pripravili, je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel izpostavila izmensko delo, stalno pripravljenost, skupno lokacijo dežurnega mesta in usmeritve glede preklica soglasij. Za vse ukrepe po ministričinih besedah obstaja pravna podlaga. Ukrepi so bili pripravljeni v sodelovanju z direktorji zdravstvenih zavodov, zato je prepričana, da bodo direktorji ukrepe tudi izvedli. "Vsi ukrepi imajo zakonsko podlago," je poudarila. 

"Veliko poslušamo očitke, da se ne udeležujemo pogajanja in nismo odzivni," se je na očitke sindikata Fides odzvala ministrica. "To seveda ni res," je poudarila. Dodala je, da je prišlo do več srečanj med vpletenimi stranmi, poleg tega sta tako predsednik vlade Robert Golob kot ministrica opravila neformalne pogovore z zdravniki. "Očitki, da jih ne slišimo in da se pogajanj ne udeležujemo, ne držijo."

"Ponudbe, ki jih je vladna stran predlagala Fidesu, so konkretne in velikodušne. Če želimo priti do sporazuma, se moramo pogajati oboji," je poudarila Prevolnik Rupel. "Fides pozivam k zamrznitvi stavke in k udeležbi na stebrnih pogajanjih." Spomnila je tudi na besede predsednika vlade, ki je jasno povedal, da si želi intenzivnih pogajanj, ki bi se zaključila v roku 14 dni. 

V sindikatu Fides so prepričani, da ukrepi pred uveljavitvijo preklicev soglasij za nadurno delo, ki jih je sprejela vlada, kažejo na veliko nepoznavanje situacije v zdravstvu. Uveljavljanje izmenskega dela vidijo kot pravno izjemno težek in hkrati za bolnike nevaren poseg v organizacijo dela, so zapisali v odzivu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • sam1 11:31 28.februar 2024.

    Če ima "jajca",naj stopi pred njih in jim vse pove v obraz,ne pa stati v ozadju in se za eno najpomembnejših stvari za narod "pogovarjati" preko medijev......

  • leonardo 07:10 28.februar 2024.

    FIDES zavaja. Dokler ne izsilijo plače na nerazumljive višave za njih nobena ponudba ne bo sprejemljiva in raje rečejo, da se nočejo pogajati z njimi. Potem pa privlečejo neko hrvatico in nekega švaba, da zagovarjata in kritizirata našo vlado. Kaj ...prikaži več ni to vtikanje v notranje zadeve države? Pa ne moreš verjet koga vse bodo privlekli še pred kamere.

  • andrija 03:52 28.februar 2024.

    na hitro podala izjavo in odšla na dopust