Slovenija
2856 ogledov

Ukrepi vlade med stavko: Novi urniki za zdravnike, združevanje urgenc ...

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Kako bo zdravstveni sistem deloval po 1. marcu?

Vlada je na izredni seji predstavila ukrepe za zaščito zdravstvenega sistema v obdobju, ko bodo začele veljati odpovedi privolitev v nadurno delo, ki jih uvejavljajo nekateri zdravniki. "Direktorji javnih zdravstvenih zavodov bodo preverili utemeljenost posameznih oblik dela, izmensko delo, dežurstvo in stalno pripravljenost, s katerimi se zagotavlja neprekinjeno zagotavljanje zdravstvenih storitev v javnih zavodih. S tem bodo tam, kjer trenutne oblike dela ne bo mogoče ohraniti zaradi nezadostnega števila zdravnikov, te zdravnike razporedili v izmensko delo. Stalna pripravljenost naj se organizira tam, kjer javni zdravstveni zavod ugotovi, da je obremenjenost delavca v času izvajanja neprekinjenega zdravstvevega varstva manjša od 25 odstotkov običajne obremenitve," razlaga državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež. 

Soglasja za nadurno delo, ki večinoma v veljavo stopijo v začetku marca, je po oceni ministrstva za zdravje umaknilo okoli 30 odstotkov zdravnikov, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov.

Združevanje urgenc

V primeru, ko na nujni medicinski pomoči zaradi pomanjkanja zdravnikov ne bo mogoče izvajati nujne pomoči, lahko izvajalci organizirajo skupno dežurno mesto. V tem primeru javna zdravstvena zavoda skleneta dogovor o lokaciji skupnega dežurnega mesta. 

Umik soglasij za nadurno delo, ki večinoma v veljavo stopijo v začetku marca, je po Pintarjevih besedah v bolnišnicah sicer skupaj umaknilo okoli 30 odstotkov zdravnikov, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov.

Zdravniki stavkajo sedmi teden, v petek pa bodo v veljavo stopile odpovedi soglasij za nadurno delo. Premier Robert Golob je konec prejšnjega tedna sporočil, da bodo v tem tednu s Fidesom potekala intenzivna pogajanja. Fides je pozval, da med pogajanji stavko zamrzne. Fides je predlog zavrnil. 

Odpoved soglasja in odpoved dovoljenja za delo drugje

Vlada je sprejela tudi usmeritve glede soglasij za delo pri drugih izvajalcih za tiste zdravnike, ki so umaknili soglasje za nadurno delo. "Vlada daje direktorjem priložnost, da pri vsakem posamezniku presodijo, ali so izpolnjeni zakonski pogoji za delo v drugem zavodu. Če niso, pa da soglasja prekličejo," pravi Kordež. Ministrstvo direktorje poziva, da do srede posredujejo predloge, kje je zaradi zagotavljanja neprekinjenega varstva smiselna ohranitev soglasij za delo izven matičnega zavoda. 

Gre za prvi sveženj ukrepov, še v tem tednu bo vlada pripravila dodatne.

Začasen ukrep

Po Kordeževih besedah bodo omenjene spremembe zagotovo vplivale na delovanje sistema, vendar prav z ukrepi, ki se bodo zgodili v naslednjih dneh, namerava vlada zagotoviti čim boljše delovanje zdravstvenega sistema. Sicer jim zakonodaja nalaga zagotavljanje neprekinjene zdravstvene pomoči, je pojasnil.  

Združevanje zdravniških mest je po njegovem začasen ukrep in je edina možnost, ki jo zdravstveni zavodi imajo. V kolikor zavod, ki zagotavlja dežurno mesto, ugotovi, da zaradi situacije ne more zagotoviti zadostnega števila zdravnikov, se lahko s sosednjo enoto, na primer sosednjim zdravstvenim domov dogovori za združevanje.  

Na vprašanje, kateri so tisti zavodi, ki so se zaradi težav že obrnili na ministrstvo, je Kordež dejal, da jih je nekaj, vendar jih ne želi izpostaviti. 

Medtem se stavka zdravnikov nadaljuje. "Smo na točki, kjer je na potezi Fides, ki mora sprejeti odločitev ali bo sodeloval v tem procesu, ki se mu ponuja."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • dare326 20:05 26.februar 2024.

    Golob je po ukazu globoke države denar kanaliziral tistim, ki so ga pomagali izvoliti tj. posvečenim nevladnikom in ni ostalo za zdravnike, kljub odločitvi US. Zakaj je globoka država forsirala Goloba? Zaradi privatizacije energetike, ker je SDS hotel energetiko v ...prikaži več demografskem skladu, torej za Slovence, za narod. Da imamo dvoživke je kriva zakonodaja. Ali eno ali drugo. Koncesije morajo biti in to pod enakimi pogoji kot deluje javno zdravstvo. Potem pa naj zdravniki delajo kjer hočejo.

  • Kmodri_ 14:20 26.februar 2024.

    Gmad, nagnat delat! Covida in njegovih dodatkov ni več...

  • h4ck3r 14:12 26.februar 2024.

    Torej sedaj se vsa odgovornost prelaga na zdravstvo? In kdo je tisti, ki bi moral poiskati ustrezno rešitev? Najlažje je delavcu naložiti več dela in opravljanje nadur po možnosti še za minimalen dodaten, kot pa poiskati dodatnega delavca, ki bi ...prikaži več prinesel dolgoročno vzdržnost. Lenoba vseh dosedanjih vlad se kaže v trenutnem stanju, saj najlažje je določiti standarde in povišati nadure in so vsi srečni. Ko pa zmanjka denarja...no pa smo tam kjer smo sedaj.