Slovenija
98 ogledov

Ministrica poslala odstopno izjavo

Alenka Trop Skaza
1/4
Saša Despot
Ministrica Alenka Trop Skaza je odstopila "zaradi očitkov, podtikanj in pritiskov" tako nanjo kot na njeno družino. Prst pa je uperila tudi proti zavarovalnicam.

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je predsednici vlade Alenki Bratušek sinoči poslala odstopno izjavo. V njej je zapisala naslednje: "Zaradi očitkov, podtikanj in pritiskov, ki sem jih zaradi svojega delovnega mesta deležna sama in moja družina, nepreklicno odstopam. Danes vem, da nimam dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske. Nisem politik, v politiko sem vstopila iz popolnoma drugačnega okolja. Dejansko nisem vedela, da so pritiski tako hudi. In na koncu, ko sem se morala odločiti, ali kariera ali družina, sem izbrala družino."

Ministrica je kot enega od razlogov, ki so pripomogli k njenemu odstopu, navedla napovedane spremembe zdravstvenega zavarovanja. "Opozorili so me, da se v zvezi z napovedano spremembo zdravstvenega zavarovanja veliko dogaja v ozadju in da je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja odnesla še vsakega ministra.

'Ukineš ga lahko samo, če boš zavarovalnicam kaj ponudila,'" naj bi ji dejali.

Celotno izjavo ministrice lahko preberete tukaj .

"Mislila sem, da zdržim več" 

Tudi na popoldanski novinarski konferenci Trop Skazova ni razkrila, kdo so tisti, ki naj bi nanjo izvajali pritiske oz. ji grozili. Ne komentira niti, ali je zaradi groženj podala prijavo na policijo. 

Kritiko, da je neodgovorno, da ministrsko mesto zapušča po enem mesecu, sprejema. "Mislila sem, da zdržim več," je dejala.

Ministrica v odstopu je zavrnila očitke, da je bilo njeno ministrovanje dogovorjeno vnaprej, da bi lahko podpisala nekatere pogodbe. "Nič ni bilo v naprej dogovorjeno," je poudarila, pri čemer je navedla vse pogodbe, ki jih je v tem mesecu podpisala. Med njim, kot opozarja, ni nobene koncesije.

Premierki se zahvaljuje za zaupanje, žal ji je, da "zaupanje ni zdržalo tega mandata". Prepričana je, da mora to funkcijo prevzeti nekdo, ki ima vsaj nekaj politične kilometrine. "Jaz te kilometrine nisem imela," je dejala in dodala: "Vedela sem, da bo zadeva težka in zahtevna, da bo tako zahtevno, pa ne."

Odstop obžaluje, a razume

Bratuškova je bila z njenim odstopom seznanjena sinoči. "Njen odstop obžalujem, saj se je v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo. Hkrati njen odstop tudi razumem, saj v naši politiki, vedno bolj pa tudi v medijih ter celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje, meje obračunavanja spuščamo iz dneva v dan. Dr. Alenka Trop Skaza je postala tarča vsakodnevnih napadov, kljub temu da ni sprejela ali podpisala nobene sporne odločitve. Za vstop v politiko, kjer se odloča o pomembnih stvareh za življenje ljudi, je vedno težje pridobiti kakovostne posameznike. Še preden imaš možnost kaj narediti ali spremeniti, postaneš tarča nesorazmernih napadov. Nadaljevanje takšne poti naši družbi ne more prinesti želenega napredka," je njen odstop komentirala predsednica vlade. 

Glede očitkov, da podjetje, ki je v lasti moža Trop Skaze, posluje z državo, Bratuškova pravi, da se ne Trop Skazi ne njenemu možu januarja, ko se je njegovo podjetje prijavilo na razpis za gradnjo novomeške urgence, še sanjalo ni, da bo Trop Skaza ministrica: "In iz tega je zdaj nastala cela zgodba; popolnoma neutemeljeno."

Vztrajala bo tudi za ceno odhoda

Premierka je odločena, da bo na poti sprememb v zdravstvu in z bojem proti korupciji v zdravstvu vztrajala, "tudi za ceno še kakšnega odhoda". V jutranjem pogovoru s policijo in Nacionalnim preiskovalnim uradom je "dobila zagotovilo, da je to absolutno prioriteta".

"Prepričana sem, da danes ne bi bila v takšnem položaju, kot sem, če bi se koaliciji uspelo dogovoriti in mesto ministra ponuditi Šoltesu," je dejala. Na vprašanje, ali mu namerava omenjeno mesto ponuditi zdaj, pa je odgovorila, da ocenjuje, da je bila Šoltesova odločitev, da ne postane minister, dokončna.

Teden dni bo premišljevala

Bratuškova se za zdaj še ni odločila, kako bo ravnala v prihodnje in ali bo vodenje ministrstva začasno prevzela sama. Kot je dejala, razmišlja tudi o slednjem, a si bo najprej vzela teden dni časa za premislek. O možnosti prevzema ministrstva se je sicer že pogovarjala z nekaterimi posamezniki, med njimi tudi s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom, s katerim se namerava ta teden tudi dobiti.

Premierka ocenjuje, da je bila odločitev za Tomaža Gantarja napaka, "kajti očitno na njegovi strani ni bilo dovolj volje za reforme". Dodala je, da se v koaliciji eno leto niso pogovarjali o nobenem konkretnem ukrepu na področju zdravstva, razen o interventnem zakonu. "Pravzaprav smo se v zadnjem mesecu pogovarjali več kot prej v celem letu," je dejala.

Odstop se je napovedoval

Namigovanja o ministričinem odstopu so se pojavila že pretekli konec tedna, včeraj pa so zakrožile informacije, da naj bi odstopila v sredo. Ministrice sicer včeraj ni bilo na delovnem mestu zaradi zdravstvenih težav. 

Vse od njenega imenovanja so bili pod drobnogledom medijev posli njenega moža Smiljana Tropa z zdravstvenimi ustanovami in njene povezave s farmacevti. Podjetje, katerega lastnik je Smiljan Trop, se je prijavilo na razpis za gradnjo novomeške urgence, a na njem izviselo zaradi nepopolne ponudbe. 

Nacionalna televizija pa je poročala o izplačilih, ki jih je ministrica prejemala od treh velikih farmacevtskih podjetij, za katere je, še preden je postala ministrica, pripravljala predavanja, poročila in članke. Ministrica je od treh podjetij prejela več kot 17.000 evrov. Ob tem pa je treba dodati, da to ne bi bilo nenavadno, če ne bi bila hkrati predsednica društva za boj proti nalezljivim boleznim, ki promovira cepljenje, cepiva pa izdelujejo omenjena podjetja.

Iskali bodo novega

Pred vlado je tako spet iskanje novega ministra za zdravje. Ob tem se zastavlja vprašanje, koliko časa bo vlada za imenovanje novega potrebovala, saj je bilo treba na imenovanje Trop Skazove čakati tri mesece. Se pa med možnimi kandidati že omenja Dorjan Marušič, ki je ministrstvo že vodil v vladi Boruta Pahorja. Möderndorfer, ki meni, da bi morala kandidata iskati PS, Marušiča ocenjuje kot dobro izbiro. "Ampak kolikor je meni znano, ima ta hip neke druge obveznosti, od katerih bi se bilo neodgovorno kar takoj posloviti," je dejal.

Zagotovo pa odstop ne prihaja v idealnem času. V ospredju so namreč težave na ljubljanski urgenci. Za ta teden je bil predviden sestanek med ministrico in vodstvom UKC, ki pa je po najavi odstopa postavljen pod vprašaj. 

Komentarjev 54
  • baksus 08:41 26.marec 2014.

    Govorjenje o pritiskih, lobijih in ne vem še čem, brez navedbe enega samega konkretnega imena, je eno ljubo sprenevedanje nesposobnih, kamor sodi tudi odcvetela dama. Pa ni toliko kriva sama, družabnih dogodkov v Sloveniji ni veliko, ima pa je poln ...prikaži več "kosten" tako lepih oblek, ki bi jih bilo lepo pokazati, predvsem je lahkomiselna gospa v tigrastih čevljih, ki jo je imenovala.

  • Pepe007 08:30 26.marec 2014.

    V enem mesecu ni mogla nič narediti. Prav tako ni mogla še realno ugotoviti ali je smiselno ukiniti dodatno zdravstveno zavarovanje. Lahko je le klobasala gostilniške govorice o tem. Potem je dobila enake govorice nazaj in to je bil PRITISK. ...prikaži več Vendar smo lahko srečni, da je eden redkih ljudi, ki spozna, da za nekaj ni sposoben in se umakne.

  • stela 05:52 26.marec 2014.

    Glej moj komentar zgoraj