Slovenija
3207 ogledov

Ministrica: Povprečna pokojnina je več kot 800 evrov

Starejši Saša Despot
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se je v parlamentu pohvalila, da je povprečna pokojnina za 40 let pokojninske dobe več kot 800 evrov.

Izjava ministrice za delo Anje Kopač Mrak je na družbenih omrežjih doživela precej burne odzive, ljudje so spraševali, ali kdo pozna koga, ki se je nedavno upokojil in ima tako visoko pokojnino. 

"... potem se dajmo vprašati, pa povedati vseeno, da starostna pokojnina za 40 let dela je povprečna 840 evrov," je ministrica 11. oktobra izjavila na proračunski seji parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. 

Lapsus, a le za dobrih 30 evrov

CSD | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Številka se zdi neverjetna, saj je sicer povprečna starostna pokojnina 612 evrov. Kot kaže, se je ministrici malo zareklo, a njena izjava ni daleč od resnice. Statistične resnice. "Povprečna mesečna neto pokojnina moških in žensk s 40 leti pokojninske dobe (brez sorazmernih in delnih pokojnin) je v mesecu avgustu 2016 znašala 804,15 evra. Verjetno je šlo za lapsus, vseeno pa je ta pokojnina precej višja od povprečne starostne pokojnine vseh starostnih upokojencev," so nam pojasnili na ministrstvu in dodali, da je podatek iz statističnega poročila Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) za mesec avgust. 

Podatek sicer drži, a ima vsaj tri hude pomanjkljivosti: prvič, žensk, ki imajo povprečno več kot sto evrov nižjo pokojnino, skoraj ne upošteva, drugič, upoštevani so vsi upokojenci, ne le tisti, ki so morali delati 40 let, torej so to večinoma upokojenci, ki so delali dlje od zahtev in imajo najbrž neke bonuse in tretjič, podatki o upokojencih po novem zakonu so bistveno bolj klavrni. 

Podatek velja za 2,9 odstotka žensk

Številko 804,15 evrov povprečne pokojnine smo v statističnem poročilu res našli, a glej ga zlomka, med ženskami je takih, ki imajo 40 let pokojninske dobe, le 2,9 odstotka vseh upokojenk. To niti ni čudno, saj 40 let pokojninske dobe sploh še ni pogoj za upokojitev, letos je za ženske dovolj 39 let in 4 mesece pokojninske dobe brez dokupa.

Ženske, ki v tem izračunu skoraj niso upoštevane, imajo sicer povprečno več kot sto evrov nižjo pokojnino. Povprečna upokojenka ima tako 637 evrov pokojnine, upokojenec pa 748 evrov, kar je 111 evrov več. Podatek upošteva vse starostne pokojnine brez sorazmernih in delnih. 

"Podatek je objavljen informativno"

Na ZPIZ na vprašanje, kako relevanten je podatek o pokojnini s 40 leti pokojninske dobe, odgovarjajo, da je objavljen informativno ter da prikazuje odvisnost višine pokojnine od dopolnjene pokojninske dobe. Od vseh upokojence 43 odstotkov moških ter kar 97 odstotkov žensk nima dopolnjenih 40 let pokojninske dobe. 

Letošnji podatki so precej bolj klavrni

Izjavo ministrice, da je povprečna pokojnina za 40 let delovne dobe več kot 800 evrov, je poleg tega, da je točna, hkrati tudi zelo zavajujoča. Razumeti bi jo bilo namreč mogoče kot pohvalo pokojninski reformi, češ, kdor se upokoji s 40 leti pokojninske dobe, kolikor je po novem predpisano, bo imel odlično pokojnino. A podatki govorijo drugače. Da bi to izjavo preverili, smo ZPIZ zaprosili za podatek o povprečni pokojnini upokojencev, ki so se letos upokojili po novem zakonu in imajo 40 let pokojninske dobe, torej dejanski učinek pokojninske reforme.

Rezultat je daleč od 800 evrov povprečne pokojnine. Moški s 40 let pokojninske dobe so povprečno dobili 665 evrov pokojnine (z manj pokojninske dobe pa deset evrov manj), ženske z izpolnjenim pogojem 39 let in štiri mesece pokojninske dobe pa 673 evrov (tiste z manj pa 14 evrov manj). 

Ogromno ljudi se upokojuje še po starem zakonu

Lani se je manj kot dve tretjini moških upokojilo po novih pravilih (ZPIZ-2), med njimi pa je bilo 87 takih, ki so imeli 40 ali več let pokojninske dobe. Pri ženskah se jih je po novem zakonu upokojilo le 55 odstotkov, so pa skoraj vse izpolnjevale pogoj 39 let delovne dobe (92 odstotkov). Letos do oktobra se je po starem upokojilo še 23 odstotkov moških in tretjina žensk, tisti, ki so se po novem pa so v veliki večini (90 oziroma 92 odstotkov) izpolnjevali pogoj 40 let  oziroma 39 let in štiri mesece pokojninske dobe. 

Slaba reklama za novi zakon

Pokojnine  | Avtor: Zpiz Zpiz

Tisti, ki so se upokojili po starem zakonu in so imeli več kot 40 let delovne dobe, pa so letos prejeli kar vrtoglave pokojnine, okrog 1050 evrov, medtem ko je povprečna pokojnina s 40 let delovne dobe po novem zakonu le okrog 665 evra. Lani je bila razlika precej manjša, pri ženskah dvesto evrov, pri moških pa 150 evrov v korist tistih, ki so se upokojili po starem, kar bi lahko pomenilo, da so imeli letošnji upokojenci po starem poleg višjih plač tudi veliko pokojninske dobe. 

Imajo pa ženske, ki so se upokojile s 40 ali več leti pokojninske dobe celo višjo povprečno pokojnino kot moški: 859 evrov, medtem ko je povprečna pokojnina moških s 40 leti pokojninske dobe 801 evro. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 48
  • Avatar praufo
    praufo 12:14 12.november 2016.

    ta vlada ki sedaj vlada, je vlada brez vsakega smisla, pač po sili razmer, ker pač ne moremo biti brez vlade, rabimo pa nekaj čisto drugega

  • ginko 00:11 12.november 2016.

    Sploh ne vem kaj jamrate. 20 let volite to oblast in imate kar imate. Tudi "naš" predsednik vlade ne jamra, kar vam naj bo v pogum, da boste to volili še naprej, ali na volitvah spali doma.

  • hribovec 18:54 11.november 2016.

    imam štirideset let delovne dobe star sem 59 let in imam povprečno plačo čez tisoč eur neto .,naračunali pa so mi od osnove 57,25 % 562 eur pokojnine,sem si pa znižal starost z služenjem v jla in delom pred 18 ...prikaži več letom.,pa me res zanima kjeso dobili 800eur.