Slovenija
10795 ogledov

Potovanje za 33 tisočakov: Ministrica s štirimi uradnicami na forum ali na izlet

Sanja Ajanović Hovnik STA/Flickr/VladaRS
Ministrica Ajanović Hovnik se je s štirimi sodelavkami udeležila visokega političnega foruma v New Yorku. Zdaj se pojavljajo pomisleki, ali je bila pot, ki je davkoplačevalce stala 33 tisočakov, upravičena.

Med 10. in 19. julijem je v New Yorku poteka Visoki politični forum o trajnostnem razvoju. Udeležila se ga je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je s seboj peljala še štiri uradnice svojega ministrstva, in sicer Matejo Mahkovec, vodjo direktorata za javno upravo, Niko Benedik, zaposleno v ministričinem kabinetu, nekdanjo novinarko in strokovnjakinjo za odnose z javnostmi v Šarčevi vladi, Majo Dimitrovski, namestnico generalnega sekretarja in nekdanjo poslanko več strank, in Simono Hočevar, vodjo sektorja za analize in razvojno načrtovanje, poroča TV Slovenija. Na forumu so se razprave vrtele okoli tem, kot so zagotovljen dostop do vode, čista energija, industrija, trajnostna mesta, svet po covidu, razvoj manjših otočij, kmetijske teme itd.  

Na vprašanje o tem, kakšna je bila podlaga za udeležbo na forumu in kako so udeleženke prispevale k razpravam, so z ministrstva za TV Slovenija pojasnili, da so delovna področja, ki jih omenjene zasedajo, povezana s tematiko zasedanja. Ob tem so dodatno pojasnili, da si ministrica sama izbere delegacijo za poti v tujino. Poleg tega so udeleženke bile vpete v druge naloge, kot sta na primer vzpostavljanje sodelovanja z različnimi deležniki in podpora vodstvu ministrstva na poti.

Petnajstdnevna pot za udeležbo na desetdnevnem forumu je stala nekaj več kot 33.000 evrov. Za potovalne stroške so odšteli 13.412 evrov, za hotelske nastanitve 16.589 evrov, za dnevnice udeleženk foruma pa 3.000 evrov. Na ministrstvu so za TV Slovenija dejali, da so ravnali varčno in pri tem izpostavili, da je imela delegacija možnost leteti v poslovnem razredu, prenočevale pa so v trizvezdičnem hotelu. 

Na vprašanje, na koliko razpravah in drugih dogodkih so sodelovale štiri uslužbenke in kakšen je bil njihov prispevek, so z ministrstva za javno upravo odgovorili, da so sodelovale kot udeleženke in ne nastopajoče. Maja Dimitrovski se zasedanj ni udeleževala, ker je spremljala ministrico na vseh dogodkih. 

Pri tem pa se na TV Slovenija sprašujejo, ali je bila pot smotrna, glede na to, da je bila udeležba možna tudi preko videopovezave in da so bile razprave vzpostavljene tudi digitalno. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 35
  • franc64 04:49 29.september 2023.

    Kurbnhaus in cirkus

  • Nogo Bozo 23:56 23.september 2023.

    treba ju dat jebat

  • Naklonsky 00:08 23.september 2023.

    Daleč največji dosežek Ajanovićke je njena svinjsko potratna in draga pot v USA! Živela svoboda!