Slovenija
24699 ogledov

Ministrica tudi o tem, kako bo izgledalo šolanje v jeseni

Simona Kustec Lipicer Saša Despot
Postopno odpiranje šol. Kako bo izgledalo in kaj sledi v jeseni?

Šolska ministrica Simona Kustec je za 24ur potrdila, da so od vlade dobili zeleno luč za postopno odpiranje vrtcev in šol z 18. majem. Najprej bodo v šolske klopi sedli otroci prve triade osnovnih šol in zadnji letniki srednjih šol, zaradi potrebe po varstvu bodo otroke znova sprejemali v vrtcih.  

Prav tako bodo pouk v šolah nadaljevali zavodi za otroke s posebnimi potrebami, v šolo pa bodo povabili tudi otroke, ki morajo popravljati negativne ocene. Odpirajo se tudi glasbene šole in vsi varstveni zavodi. Ostali otroci do jeseni ostajajo doma, razen če do konca šolskega leta vlada ne razglasi konec epidemije.

Ministrica je napovedala tudi iskanje rešitev za dijake, triletnih poklicnih šol, ki so bili večino leta na praksi, sedaj pa bodo morali na zaključne izpite.

Kustečeva si sicer želi, da bi se vsi učenci lahko vrnili v šole, vendar v trenutnih razmerah to ni mogoče, zato je treba poiskati rešitve, ki bodo najboljše za večino. Izobraževanje na daljavo je po njenih besedah nekaj, kar si nihče pred dvema mesecema ni niti zamišljal. "Na papirju so stvari funkcionirale, v praksi pa relativno tako dobro, da lahko šolsko leto izpeljemo do konca," je ocenila.

Po njenih besedah so doslej pridobili veliko izkušenj, ki bodo vplivale tudi na to, kako se bo izobraževalni sistem postavil jeseni, saj se zdi, da se ta ne bo nadaljeval na običajen način, temveč bo treba poiskati primerno kombinacijo izobraževanja na daljavo in v šoli.

"Preigravali smo kar nekaj možnih scenarijev, po katerih bi čim več otrok pripeljali nazaj v razrede. Ta ki je pred nami, se je izkazal kot najbolj optimalen v danih okoliščinah," je poudarila.

Simona Kustec Lipicer Sprostitev ukrepov Slovenija Ministrica: V šole postopoma 18. maja

dezurni@zurnal4.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 07:13 03.maj 2020.

    Simona ,jeseni bodo novi časi ,zdravo okolje in pravna država . Takrat boš tudi ti na smetišču zgodovine in upam za večno .

  • Avatar Wissabela
    Wissabela 01:58 03.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • softundsicher 22:07 02.maj 2020.

    Kako točno si oni predstavljajo odpiranje vrtcev? Kar vsi nazaj? Štirje dvoletniki bodo jedli pri mizi 1m2, meni pa ne dovolijo, da grem s kolegom na pivo!