Slovenija
10718 ogledov

Je šla ministrica predaleč? Oglasili so se tudi v Zdravniški zbornici!

Bojana Beović Saša Despot
Spomnili so, da zakon o stavki med drugim določa, da se način zagotavljanja pogojev predpiše z zakonom ali na zakonu temelječem odloku skupščine družbenopolitične skupnosti, ki določa dejavnosti in dela posebnega družbenega pomena.

V zdravniškem sindikatu Fides menijo, da je določanje obsega zdravstvenih storitev z odlokom, ki ga je danes sprejela vlada, nezakonito. Opozarjajo, da se z njim posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke ter da ni pravne podlage, na kateri bi vlada z odlokom določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa.

V sporočilu za javnost so zapisali, da vlada z odlokom širi zakonsko določen obseg minimuma delovnega procesa. Spomnili so, da zakon o stavki med drugim določa, da se način zagotavljanja pogojev predpiše z zakonom ali na zakonu temelječem odloku skupščine družbenopolitične skupnosti, ki določa dejavnosti in dela posebnega družbenega pomena.

Valentina Prevolnik Rupel | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV
"Ta določba torej predvideva možnost, da se način zagotavljanja minimuma delovnega procesa lahko določa tudi z odlokom, vendar mora ta odlok temeljiti na zakonu, kar pomeni, da mora biti za takšen odlok oziroma določanje načina zagotavljanja pogojev z odlokom podlaga (pooblastilo) v zakonu. Takšnega pooblastila pa ni ne v zakonu o zdravstveni dejavnosti in tudi ne v določbah zakona o zdravniški službi, ki oba konkretno določata nabor zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa tekom stavke," so zapisali v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Zaključili so, da se vlada sedaj "zelo očitno poslužuje nezakonitih postopanj in prisile za zaustavitev oziroma omejitev stavke".

Vlada je namreč na današnji seji sprejela odlok, s katerim določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides. Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, storitve s stopnjo nujnosti zelo hitro, izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

Obeta pa se še ena velika sprememba: z začetkom marca bodo v veljavo stopili umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, kar bo omejilo delo v zdravstvenih ustanovah.

Zdravniška zbornica: Pravne podlage za ta ukrep ni videti

Na nov odlok so se odzvali tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so opozorili, da "nikakršen odlok ne more nadomestiti 1.200 zdravnikov, kolikor jih v Sloveniji manjka, da bi dosegli njihovo povprečno število v Evropski uniji".

Ocenili so, da "ni videti pravne podlage, na kateri bi lahko Vlada RS z odlokom določila dodatne zdravniške storitve, ki jih je potrebno izvajati v času stavke".

"Izvajanje zdravniške službe v času stavke določata Zakon o zdravniški službi in Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki pa ne vsebujeta pooblastila Vladi, da bi ta lahko z odlokom spreminjala oziroma širila nabor storitev, ki se morajo izvajati," so zapisali v odzivu in dodali, da bodo podrobnejše stališče podali, ko se bodo lahko seznanili s sprejetim odlokom.

"Hkrati si želimo, da bi energijo, ki jo odločevalci namenjajo zasilnim in začasnim rešitvam, usmerili v hitro in učinkovito iskanje sporazuma med obema stranema, ki bi ustavil stavkovne aktivnosti in prinesel konkurenčne delovne pogoje zaposlenim v zdravstvu. Le na takšen način lahko ohranimo javno zdravstvo, ki bo prebivalcem Slovenije zagotavljalo storitve, ki jih potrebujejo. V Zbornici podpiramo mediacijo med obema stranema, pri čemer mora biti mediator priznan in spoštovan s strani obeh partnerjev," so sklenili.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 36
  • atamama 06:56 01.marec 2024.

    Zdravnišk zbornica ima svojo spletno stran in na njej zelo lepo razloženo kaj je njena vloga in kakšna so njena pooblastila. Pa celo vloga njihovega tožilca je razložena. In če prav razumem je ta ustanova sestavni del zdravstvenega sistema, ki ...prikaži več ima del pooblastil organizacije v zdravstvu in podeljevanje usposobljenosti. TOREJ ga. Beović, ali se strinjate da preberete kaj je vloga vaše organizacije in če se člani ne strinjate se samorazpustite. Vaše delo pa se prenese na ministrstvo. Ali ne?

  • rafal 00:06 01.marec 2024.

    Beovička spada med biserne Ihančane

  • Kmodri_ 23:55 29.februar 2024.

    Beli, ki mislijo, da so njihove pravice nad pravicami pacientov, so sami pacienti, ki spadajo v Polje!