Slovenija
3153 ogledov

Ministrica: "Vse možnosti so odprte, ko gre za testiranje otrok"

šola covid-19 koronavirus epidemija Profimedia
Na ministrstvu preigravajo vse možnosti, pravi ministrica. Tri tedne pred začetkom novega šolskega leta še vedno brez nekaterih ključnih odgovorov.

Čez slabe tri tedne se začenja novo šolsko leto, ki ga bo zaznamovala epidemija covida-19. Vprašanj je veliko, odgovorov pa (za zdaj) bolj malo. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je v Odmevih TV Slovenija dejala, da pristojni "že celo poletje zelo aktivno in intenzivno delamo na dnevni bazi z vsemi pristojnimi"

Simona Kustec | Avtor: Daniel Novakovič/STA Daniel Novakovič/STA
Eno od vprašanj, na katero šolstvo in javnost najbolj željno čakata odgovor, je vprašanje testiranja tako zaposlenih kot šolarjev. Ministrica je večkrat poudarila, da vprašanje PCT ni neposredno del šolske vsebine, je pa del sobivanja. "Vprašanja, vezana na vsebino in način izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa, se bistveno ne spreminja, saj so vsi temelji že poznani. Spremembe so povezane s tem, kako lahko na varen način sobivamo z virusom, da ne bi bilo treba zapirati šolskega prostora," je pojasnila. 

Ukrepi in vsebine, povezane z vzgojno-izobraževalnim delom, bodo posodobljene in predstavljene 24. avgusta. "Vemo, da 1. septembra začnemo šolsko leto, da delamo vsi na tem, da bomo začeli varno v šolskem prostoru. Predpogoj je, da imamo odgovoren odnos sami do sebe – torej, da se cepimo ali pa da skrbimo, da prihajamo v prostor z negativnim testom," je pojasnila. 

Med učitelji je po besedah ministrice polovica precepljenih, kar "je premalo. Zato izkoriščam priložnost za poziv vsem zaposlenim: cepite se". Potrebe po tem, da bi bilo cepljenje obvezno, pa ministrica ne vidi. 

Odgovorov na vprašanja o testiranju še ni

Kako, kje in za koga bo potekalo testiranje, še ni jasno. "Imeli smo že izkušnjo na koncu šolskega leta s samotestiranjem otrok in sprotnim testiranjem zaposlenih. Smo še v fazi dokončnega dogovarjanja, kako bomo to pripravili in pod kakšnimi pogoji bo PCT veljal," je dejala ministrica. 

Pričakuje, da bo v naslednjem tednu ministrstvo za zdravje predlagalo odlok. Po njenih besedah ne morejo tega narediti kar čez noč, ampak morajo pretehtati strokovne vsebine in vzpostaviti dialog z vsemi udeleženci. "Vse možnosti so odprte, ko gre za testiranje otrok in učiteljev," je pojasnila. "Preigravamo vse možnosti. Lahko zagotovim, da če želimo imeti šole in vrtce odprte, se zanesljivo pogovarjamo o PCT ukrepih."

Na ministrstvu za zdravje napovedujejo uvedno takoimenovanega postopnega modela. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je pojasnil, da to pomeni prostovoljno možnost samotestiranja za srednješolce, ki pa bi v primeru prehoda v rdečo fazo, postalo obvezno. 

Jasno pa je, da bodo morali pogoj v PCT v prihodnjem študijskem letu izpolnjevati študenti, saj so v skupini, ki se lahko cepi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • bobubob 15:10 13.avgust 2021.

    Me zanima, kdo in kdaj pred volitvami bo prvi obrnil ploščo. Če sploh. Sedaj vsi enotno v svoji blaznosti trdijo, da nasprotniki 'cepljenja' ( ta izraz v medicini pomeni nekaj povsem drugega) poslušajo nestrokovne vire na 'youtube' kanalih in širijo ...prikaži večo laži... Če npr. svetovno znana dr. Malone ali dr. Caude nastopita tam, ker jima drugje tovrstnih izjav po novem ne sprejmejo, ju bom poslušal tam. In jima (zaradi njunih preteklih del) ne glede na to verjamem bolj kot G. Kreku na RTV ali Ognjišču.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:51 13.avgust 2021.

    Lahko bi se že prenehali igrat po dveh sezonah !

  • rd2dmk2 22:26 12.avgust 2021.

    Na ministrstvu preigravajo vse možnosti, pravi ministrica. preigravajo.. ????.. !! predelujejo vse možnosti.. a ne bi ti bilo bolj spodobno reči ? pa še en stavk ne zna prav povedat. ampak tej gospej delo ne diši , igračarije pa ji ...prikaži več ji še nekako gredo od rok. poslat jo v vrtec da bi se igrala pa nekako ji ne pritiče, bi preveč strašila mladež, bolje jo poslat na planino, pa naj se igra s sebi primernimi.