Slovenija
197 ogledov

Ministrstvo dovoli en račun, banke ga nočejo dati

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes zurnal24.si
Ministrstvo za finance pravi, da ima lahko samostojni podjetnik samo osebni račun, mnoge banke pa trdijo, da ne.

Po zakonu s. p. za poslovanje ne potrebuje več ločenega transakcijskega računa in lahko prilive iz poslovanja prejema tudi na svoj osebni račun. Tako so nam vsaj zatrdili na ministrstvu za finance. 

Praksa bank pa je vsaj zaenkrat še zelo različna, nekatere s tem nimajo problema, precej pa bi jih samostojnemu podjetniku še vedno "vsililo"  poslovni račun. Pravijo, da jim tako nalaga zakonodaja in obveznost poročanja državi. 

Hypo: Vsak se lahko sam odloči

slovenija 09.02.11 hypo alpe adria, banka, poslvna stavba hypo, foto: nik rovan | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

"V primeru, ko se bo posameznik odločil za uporabo le osebnega računa, se mu bodo stroški obračunavali skladno s tarifo za tovrstni račun," so pojasnili v Hypo banki, kjer svetujejo, da posameznik izbere vrsto računa, ki ustreza njegovim poslovnim navadami in potrebam, tiste račune, ki jih ne potrebuje, pa zapre. Skladno z zakonom o preprečevanju pranja denarja pa ob odprtju računa vedno povprašajo o namenu poslovanja. 

V Sberbanki so odgovorili le, da so bile njihove podružnice pravočasno obveščene o spremembah, nič pa o tem, kaj to pomeni za njihove stranke. Naši bralki so sicer v eni od poslovalnic dejali, da pravna služba še preučuje, ali bo smela za poslovanje kot s. p. uporabljati osebni račun.  

V NLB in Abanki posebno ponudbo še pripravljajo

V NLB napovedujejo, da bodo "samostojni podjetniki in zasebniki lahko poslovali preko enega računa, ki ga bodo uporabljal za osebni in poslovni namen", ponudba pa bo stopila v veljavo januarja. Ali bo strošek vodenja takega računa kaj višji od navadnega osebnega računa, pa niso povedali. 

Tudi v Abanki pripravljajo novo ponudbo za poslovanje samostojnih podjetnikov, ki bo znana tekom januarja, do takrat pa lahko za poslovne namene odprejo le poslovni račun. Opozorili so še, da je bil sicer spremenjen zakon o davčnem postopku, druga zakonodaja, ki ureja poslovanje prek transakcijskih računov pa ne. 

SKB, Sparkasse, Unicredit: Še vedno je možen le poslovni račun

"Upoštevaje zahteve veljavne zakonodaje je banka pri sklepanju poslovnega razmerja s stranko dolžna pridobiti tudi podatek o namenu in predvideni naravi poslovnega razmerja. V primeru, ko se račun odpira za namen opravljanja dejavnosti, banka stranki odpre poslovni račun, skladno s poslovno politiko banke ter veljavnimi navodili," pravijo v SKB banki. Podobno tudi v Sparkasse, kjer pravijo, da zaradi nejasnosti zakonodaje na tem področju samostojnim podjetnikom ne omogočajo poslovanja z enim računom. So pa že novembra za pol znižali strošek vodenja poslovnega računa za samostojne podjetnike in društva, ki imajo manj kot dvesto tisoč evrov prometa. 

Unicredit banka | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Trenutno enotni TRR za osebni oziroma poslovni namen ni možen, saj banka za namene poročanja ne more razlikovati med prometom za zasebne in poslovne namene.  Da bi torej lahko zagotavljali vsa potrebna in zakonsko predpisana poročanja podatkov je za namen opravljanja poslovne dejavnosti v UniCredit Bank do nadaljnjega še vedno potrebno odprtje posebnega poslovnega računa," pa pravijo v Unicredit banki. 

Poročanje bi se sesulo

"Banke in hranilnice v zvezi s transakcijskimi računi izvajamo različna poročanja, ki so odvisna od vrste računa, kjer se ločuje osebni ali poslovni namen (poročanje v Register transakcijskih računov (AJPES), poročanje v SISBON, poročanje skladno z Navodilom  o vsebini, načinu in rokih zbiranja in posredovanja podatkov o dospelih neporavnanih obveznostih (SPAPP), poročanje podatkov o prilivih na transakcijskih računih fizičnih oseb FURS, stanja na TRR v E-socialo, na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) pa banke poročamo tudi podatke o odlivih z računa in stanje na računu," so pojasnili težave, ki bi nastale, če bi imeli samostojni podjetniki osebne račune. 

Na ministrstvu za finance so sicer zagotovili, da bo lahko samostojni podjetnik sam ocenil, ali je zanj ugodneje imeti samo osebni račun, ki ga bo uporabljal tudi v poslovne namene, bo pa ta v tem primeru postal javen. 

Sprememba zakona o davčnem postopku, ki ne zahteva več ločenega računa za poslovanje samostojnega podjetnika, je sicer stopila v veljavo sredi decembra. 

Preberite še: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • samo.jst 07:20 07.januar 2016.

    "Ministrstvo dovoli en račun, banke ga nočejo dati"...zamenjaš banko.