Slovenija
2085 ogledov

Ministrstvo glede vaških straž

Andrej Šiško štajerska varda Facebook
Ministrstvo za notranje zadeve je v odzivu na pismo Alternativne akademije glede vaških straž izrazilo izrecno nasprotovanje njihovemu ustanavljanju.

MNZ in policija imata ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi nase prevzemali naloge v pristojnosti države, poudarjajo na ministrstvu. Policija bo ob kaznivih dejanjih nemudoma ukrepala.

V društvu Alternativna akademija so v javnem vprašanju ministroma, pristojnima za pravosodje in notranje zadeve, zapisali, da že dlje časa z ogorčenjem in osuplostjo spremljajo "anemičnost slovenske vlade in politike v celoti, ki s popolno pasivnostjo spremljata ustanavljanje vojaških parastruktur". Ob tem so izpostavili štajersko vardo in delovanje vaških straž v Beli krajini, ki po njihovih navedbah samoiniciativno nadzirajo mejo in na lastno pest urejajo prehajanje beguncev čez mejo.

Monopol nad uporabo sile v rokah države

"Vlada in policija se zavedata ustavne pravice posameznika do združevanja, vendar le do takrat, ko takšno združevanje ne posega v naloge, ki jih lahko izvajajo le uradni organi, oziroma delovanje posameznikov v sklopu tovrstnih združevanj ne predstavlja načrtovanja, pripravljanja, organiziranja ali izvrševanja kaznivih dejanj ali prekrškov," so v odzivu zapisali na MNZ.

Kot so poudarili, zakonodaja daje monopol nad uporabo sile le državi. Policija je in bo tudi v prihodnje vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala ter v primeru kaznivih dejanj ali prekrškov ustrezno ukrepala.

Pri nadzoru državne meje gre namreč za izvršilno funkcijo države, ki jo je upravičen izvajati le pristojni državni organ, torej policija, so spomnili. Kot so ocenili, policija to nalogo dosledno in učinkovito izvaja. Pri tem lahko sodeluje s posamezniki ali lokalno skupnostjo, da je pri svojem delu bolj učinkovita.

Ničelna toleranca

Delovanje posameznika ali skupin, ki bi se lažno izdajali za uradno ali vojaško osebo, ali bi na vidnem mestu nosili orožje ali repliko orožja ter s tem vznemirjali ljudi, bi pomenilo kršitev pravnih aktov. V takih primerih lahko policija ukrepa v okviru svojih pristojnosti.

"Varnostno samoorganiziranje državljanov nikakor ni dokaz, da policija ne bi dovolj dobro opravljala svojega dela," so izpostavili. Poudarili so, da imata MNZ in policija ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi nase prevzemali naloge v pristojnosti države, zato pristojne institucije spremljajo in proučujejo ravnanja posameznikov, da se lahko takoj in učinkovito odzovejo na morebitna nezakonita dejanja.

štajerska varda,  novinci Slovenija Štajerska varda ponovno na urjenje migranti Bosna Slovenija "Če vlada ni sposobna zaščititi državljanov, naj takoj odstopi"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Naklonsky 08:05 12.avgust 2019.

    In kaj naj bi bilo narobe z vaškimi stražami? Tudi če niso zakonite, so koristne in potrebne!

  • jezero 07:16 10.avgust 2019.

    Slovenija je ostala brez obrambe, ker je "elita" pokradla denar za obrambo. Banda.

  • ginko 00:25 09.avgust 2019.

    Ker je drugorazrednemu ljudstvu država ukradena in jo vodi mizar, so "vaške straže" ali pohodniki ali lovci branilci teritorija (države ni - ukradena), legitimni ukrep, da se drugorazredni narod obrani ilegalnih vdiralcev na teritorij, kjer ta narod živi. Zakonov ni, ...prikaži več države ni, tudi komunistična vlada ne spoštuje ustavnih zakonov. Narod zbudi se že enkrat, ali pa imej doma ilegalne vdiralce, ki vdirajo preko meje iz tujine.