Slovenija
48 ogledov

Ministrstvo jih ne plačuje

slovenija 06.09.11, vpis v studentski servis, student, vpis, zaposlovanje, stude Anže Petkovšek
Pripravništva. Tokrat jih razpisuje ministrstvo za zdravje. To je stalna praksa.

Ministrstvo za zdravje (MZ) je spet razpisalo mesto za volonterskega pripravnika. Na razpis je prispelo osem prijav, izbran kandidat pa bo zanje brezplačno delal deset mesecev.

Na kritike mladih, da gre za izkoriščanje, pravijo, da "bi si želeli drugačnih oblik zaposlovanja, vendar nam trenutna zakonodaja oziroma razpoložljiva sredstva to onemogočajo".

Deset mesecev za izkušnje

MZ je lani sklenil pogodbe z 18 volonterskimi pripravniki, pri čemer jih je pet predčasno prekinilo pogodbo. Eni pripravnici so omogočili zaposlitev za določen čas, saj nadomešča uslužbenko na porodniškem dopustu.

Volonterski pripravniki za delo niso plačani, po novem pa dobijo povračilo stroškov za prevoz in prehrano.

"Volontersko pripravništvo omogoča mladim po končanem izobraževanju pridobitev nujno potrebnih delovnih izkušenj in posledično večjo možnost za zaposlitev," so prepričani na MZ. "Imajo tudi možnost, da kadarkoli prekinejo pogodbo o opravljanju volonterskega pripravništva," dodajajo na ministrstvu.

Hočejo rešitev za vse

"Pripravništvo si lahko privoščijo samo tisti, ki so materialno bolje preskrbljeni," pa meni predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc. Prepričana je, da bi morala država oblikovati nacionalno shemo plačanih pripravništev. "V prihodnje se je treba tudi vprašati, ali ta institut pripravništva sploh potrebujemo in ali ni naloga izobraževalnega sistema, da tudi praktično usposobi študente za opravljanje poklica," dodaja Jarčeva.

Do instituta neplačanega pripravništva je kritičen tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Njegovo ministrstvo je tako nedavno razpisalo 42 plačanih pripravništev v osnovnih in srednjih šolah ter devet v vrtcih. "To je majhen, a vseeno prispevek k problematiki mladih, ki zaključijo šolo in morajo delati volontersko," pravi Pikalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.