Slovenija
24 ogledov

Ministrstvo predstavlja načrt za prihodnjih deset let

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Med novostmi, kot je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, se med drugim omenja tudi plačevanja prispevkov od pasivnih dohodkov. Obetata se nam strožja tobačni in alkoholni zakon, pa tudi zdravstvenega zavarovanja za varno starost ministrstvo ne izključuje.

"Gre za velik premik naprej, kakršnega v zadnjih letih ni bilo. Stopili smo na gas in drvimo dvesto na uro,"  je dejala ministrica za zdravje  Milojka Kolar Celarc ob podrobni predstavitvi težko pričakovane resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025.

Ministrica je ob tem poudarila, da gre sicer za krovni dokument, ki pa je dovolj konkreten. Resolucija, ki jo je ministrstvo objavilo tudi na svoji spletni strani, bo v javni razpravi do 26.avgusta.

Prvi ukrepi že jeseni

Že jeseni bo ministrstvo pripravilo novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, kjer bodo med drugim opredelili podeljevanje koncesij. Hkrati tudi pripravljajo spremembe zakona o pacientovih pravicah ter intervencijske ukrepe, s katerimi želijo skrajšali čakalne dobe na sprejemljivo mejo.

Kajenje in pitje alkohola

V Sloveniji vsak dan zaradi kajenja umre 10 ljudi, poraba alkohola se giblje med 10, 3 do 13, 5 litra čistega alkohola na leto na prebivalca, kar nas uvršča visoko nad evropsko povprečje.

Za jesen ministrstvo pripravlja novi zakon na področju kajenja, kjer se obetajo novosti okoli oglaševanja tobačnih izdelkov: "Z uvedbo drugačnih znakovnih spročil na cigaretih, prepovedjo cigaret z okusom, omejitev oglaševanja cigaret na mestu prodaje in urejanje področja elektronskih cigaret," so pojasnili na novinarski konferenci in dodali, da zakon višjih trošarin ne zajema, čeprav je v resoluciji zapisano, da imamo na tem področju veliko rezerv, med katerimi je tudi "zvišanje cen za zdravju škodljive izdelke."

Spremenjeni alkoholni zakon s široko kampanjo se nam obeta prihodnje leto in verjetno pomeni tudi dvig cen alkoholnih pijač.

Namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja  nov model financiranja.

"Na ministrstvu želijo tudi omogočiti večjo pestrost virov za financiranje zdravstva. Kateri bodo ti dodatni viri, je vprašanje političnega konsenza," je dejala državna sekretarka na ministrstvu Nina Pirnat. Po njenih besedah se bodo trudili predvsem povečati javnofinančne vire in usmeriti del sredstev, ki se v proračun stečejo na račun trošarin na tobak in alkohol, v preventivne zdravstvene programe.

Posebno zavarovanje za varno starost

Na naše vprašanje, kaj bo z večkrat omenjeno uvedbo zdravstvenega zavarovanja za varno starost, je državna sekretarka dejala: "Spremljamo prakse v tujini. Za dolgotrajno oskrbo bo zagotovo treba zagotoviti dodatna sredstva, za kakšno obliko zavarovanja bo šlo, bomo ugotovili po temeljitih analizah." 

Poglavitne vrednote

Solidarnost, univerzalnost, pravičnost, dostopnost, kakovost in varnost ostajajo poglavitne vrednote slovenskega zdravstvenega sistema. "V javnih razpravah se kot vrednota poudarja tudi odgovornost vseh deležnikov, zdravstvene politike, izvajalcev, plačnikov in uporabnikov storitev," je povedala ministrica.

Namen resolucije je boljše zdravje in blaginja za vse, zmanjšanje neenakosti v zdravju, dostopnost do enake oskrbe, uspešnost sistema ob večji pravičnosti in solidarnosti ter finančna vzdržnost zdravstva. "Pričakujem, da se o ciljih ne bo težko poenotiti, bolj zahtevno bo usklajevanje, kako jih uresničiti," je dejala ministica.

Novost resolucije je vključitev zdravja v vse politike, kar je v tujini že sprejeta praksa. Pomeni, da mora zdravje postati odgovornost vseh resorjev, saj zdravstvo zgolj v enem delu prispeva k pogojem za zdravo in aktivno življenje v vseh življenjskih obdobjih.

Prispevki tudi od pasivnih dohodkov

Prispevno osnovo za obvezno zdravstveno zavarovanje bi po predlogu resolucije lahko razširili na ostale oblike dela (vse vrste prejemkov posameznika, tudi pasivne, kot so najemnine, dividende, rente itd.) in hkrati tudi zmanjšali razlike v prispevni stopnji. "Trenutno imamo izjemno asimetrično obremenitev različnih kategorij zavarovancev. Medtem ko zaposlena populacija za obvezno zdravstveno zavarovanje v povprečju plačuje 203 evre na mesec, za isti obseg pravic druge kategorije plačujejo bistveno manj," je zapisano v resoluciji.

Med ukrepi po posameznih področjih so med drugim našteti še prenova primarne ravni z reformo urgentnih služb in zobozdravstva, skrb za duševno bolne, vzpostavitev geriatričnih oddelkov za starajoče prebivalstvo, jasna razmejitev zasebnega in javnega zdravstva, del trošarin od tobaka in alkohola bo namenskih, določitev meril za podeljevanje koncesij ter posodobljeno upravljanje zdravstva ter nagrajevanje po uspešnosti.

Komentarjev 21
  • Ferluci 15:30 18.junij 2015.

    Kar ste volili, to imate. In kaj vam zdaj ni všeč?

  • moder 08:41 18.junij 2015.

    Glede na to da polek nje sedi Nina Pirnat, ni bilo pričakovati nič manj od genocida nad lastnim narodom,...

  • Skippy 17:44 17.junij 2015.

    Zakaj se ljudje ne smejo sami odločiti, koliko bodo pili, kaj kadili itd.? Saj itak plačujejo milijon zavarovanj, najvišje davke na svetu, trošarine, milijon posebnih dajatev itd.