Slovenija
1526 ogledov

Ministrstvo: Pri projektu drugi tir že nastaja gospodarska škoda

Jure Leben
1/3
Anže Petkovšek Jure Leben
Zakon o drugem tiru še ni uveljavljen, zaradi česar po besedah državnega sekretarja Jureta Lebna nastaja finančna in gospodarska škoda. Upa na hitro odločitev ustavnih sodnikov.

Vrhovno sodišče je zahtevalo ustavno presojo zaradi varstva pravice do glasovanja na referendumu na podlagi pritožbe pobudnika referenduma o drugem tiru Vilija Kovačiča, ki se je pritožil zoper poročilo Državne volilne komisije o izidu glasovanja na referendumu. Sodniki so namreč ocenili, da sta dela zakona o referendumu in zakona o volilni in referendumski kampanji protiustavna in ju zato pri svojem odločanju ne more uporabiti.

"Morebitna odločitev ustavnega sodišča, da zakon o drugem tiru ne bo uveljavljen, zaustavlja samo gradnjo in črpanje 153 milijonov evropskih sredstev," je danes opozoril državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben in dodal, da upa, da bodo ustavni sodniki oceno o ustavnosti dveh zakonov podali čim prej, saj pri projektu drugi tir že nastaja gospodarska škoda.

Vili Kovačič se je pritožil zoper poročilo o izidu referenduma, ki ga je Državna volilna komisija (DVK) objavila v uradnem listu, zaradi domnevnih nepravilnosti, ki naj bi po njegovem vplivale na poštenost referendumskega postopka in s tem tudi na izid, ter tudi sklep vlade, s katerim je ta dodelila 97.000 evrov denarja iz proračuna za potrebe vladne strani na referendumu oziroma za promocijo glasovanja za na referendumu.

Zdaj je Kovačič za STA povedal, da bo po odločitvi ustavnega sodišča zahteval nov referendum o zakonu o drugem tiru skupaj z državnozborskimi volitvami in s predhodno usklajeno zakonodajo, ki bo obema stranema omogočala enakovredno sodelovanje v kampanji.

V času, ko na ministrstvu za infrastrukturo čakajo na odločitev sodišča, po Lebnovih besedah delajo sicer vse, da se bodo začeli z gradnjo drugega tira takoj po odločitvi ustavnih sodnikov.

Pogodbo za pripravljalna dela v vrednosti 14,4 milijona evrov oziroma izgradnjo dostopnih cest do trase drugega tira, ki jih bosta izvedla Kolektor CPG in sarajevski Euroasfalt, bodo podpisali prihodnjo sredo. Začenjajo s pripravami za razpis za gradnjo sedmih tunelov, za kar je Slovenija na evropskem razpisu dobila 109 milijonov evrov ter nadaljujejo z dodatnimi raziskavami terena.

Komentarjev 5
  • stary1 20:32 17.december 2017.

    Zidan je CAR,, VILI KOVAČIČ JE VELIKI CAR ;;,KAREL ERJAVEC PA JE NNNNAJVEČJI CAR

  • maresem 14:39 16.december 2017.

    Gospodarska škoda nastaja odkar ste vi na oblasti, mafija rdeča levičarska.

  • satir 09:02 14.december 2017.

    Projekt drugi tir je nastavljen za ustvarjanje gospodarske škode. Gospodič na gornjih fotkah je pa nastavljen da to izvede. Mi bomo lahajali karavana bo šča "Uspešno" dalje. Pokradli bodo denar in to je to... mi za 23 km milijardo in ...prikaži več pol, norvežani za 930 km v glavnem tunelov in viaduktov pa 10 milijard... kdo tukaj krade? samo ne mi reč da Norvežani

Sorodne novice