Slovenija
3857 ogledov

Ministrstvo v postojnski sirotišnici uvedlo poostren nadzor

Sirotišnica Anže Petkovšek Predstavitev sirotišnice za Ukrajinske sirote v vasi Slavina.
Napete razmere v postojnski sirotišnici za ukrajinske otroke.

"Osebju je bilo jasno povedano, da je vsakršno nasilje nedopustno in da bo nadzor nad delom v sirotišnici poostren hkrati smo jim ponudili vso pomoč," na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve MDDSZ odgovarjajo na  vprašanje, kako so ukrepali v postojnski sirotišnici, kjer naj bi se nad otroki fizično znašali ukrajinski vzgojitelji. Otroke naj bi lasali in brcali. 

Za kršitve domnevno odgovorni dve zaposleni

"MDDSZ je bilo preko anonimke preko CSD obveščeno o kršitvah pravic otrok iz ukrajinske sirotišnice, ki so kot osebe z začasno zaščito nastanjeni v Slavini pri Postojni. Za kršitve sta domnevno odgovorni dve zaposleni, ki sta z otroki  prispeli iz Ukrajine. O sumu je bila takoj obveščena tudi policija," razlagajo na pristojnem ministrstvu. Zaposleni Ukrajinci so prišli v Slavino skupaj z otroki iz ukrajinske sirotišnice.

Sirotišnica Foto Slovenija V Slovenijo prihaja 20 ukrajinskih sirot, v to hišo jih bodo nastanili

Sum nasilja preiskuje tudi policija

Kakšno je dejansko stanje in ali je res prišlo do fizičnega nasilja, ugotavljata zdaj pristojni center za socialno delo in policija. V ukrajinski sirotišnici je 20 otrok, starih do štiri leta, najstarejši ima sedem let. Jeseni naj bi se vključili v vrtec. 

Po neuradnih podatkih so na TVS tudi izvedeli, da naj bi zaposleni zavračali pomoč strokovnih delavcev in vključevanje otrok v naše vrtce.

Osumljeni ukrajinski vzgojitelji nimajo več stika z otroki

Zaradi sumov o nasilnem ravnanju z otroki je sirotišnico obiskal državni sekretar Dan Juvan, ki se je sestal s predstavniki CSD notranjska Primorska ter direktorico Urada za integracijo in oskrbo migrantov ter ravnateljem Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, ki vodi projekt. Ekipa ministrstva si je pogledala prostore, otroke in se pogovorila z zaposlenimi.

Dogovorili so se, da ukrajinske zaposlene, za katere obstaja sum nasilja, umakne iz neposrednega dela z otroki. Zagotovili so sredstva za razpis šestih vzgojiteljic, ki bodo pomagale pri negi in vzgoji otrok.

Redne supervizije z osebjem

"CSD je doslej že sklical medinstitucionalni  tim, organiziral izobraževanje glede nasilja, organiziral obisk sirotišnice,…  Še naprej izvajajo obiske, izvajali bodo redno supervizijo z osebjem, ... in nas sproti obveščali o razmerah," razlagajo na ministrstvu.

 

 

Komentarjev 5
  • Željko 22:08 11.julij 2022.

    Pa kaj vam ni jasno bučmani Slovenski v Ukrajini imajo tako vzgojo in za njih je to normalno. Ne pravim da je tako prav! Ampak tako je. In spet mi Evropejci in Američani imamo vse prav in tako kot delamo ...prikaži več mi mora cel svet. Črnc iz Afrike še vedno dela po 12 otrok od katerih jih 3/4 umre in za njega je to normalno

  • Avatar karjola
    karjola 16:51 11.julij 2022.

    Kot se je povedalo že nekajkrat ... ukrajinci niso tako nedolžni kot se predstavljajo

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:35 11.julij 2022.

    V zahvalo ker so jim ponudili visok nivo nastanitve pretepajo otroke. Te zajedalke ki so prišle s sirotami naj se pošlje nemudoma naxaj