Slovenija
965 ogledov

V Slovenijo prihaja 20 ukrajinskih sirot, v to hišo jih bodo nastanili

Sirotišnica
1/13
Anže Petkovšek Predstavitev sirotišnice za Ukrajinske sirote v vasi Slavina.
Obiskali smo nov topel dom za ukrajinske sirote, ki bodo v Slovenijo prispele v naslednjih dneh.

V 120 let starem domu krajanov v vasi Slavina blizu Postojne je že vse nared za prihod 20 ukrajinskih sirot iz Luganske sirotišnice 2, starih od enega do sedmega leta. Del strokovnega osebja, ki bo skrbel za njih, je že prispelo v Slovenijo in pomaga pri zadnjih pripravah, s prilagojenim prevozom pa bodo otroci prispeli predvidoma v naslednjem tednu. Krajani se njihovega prihoda že velikodušno veselijo, v kraju Prestranek pa sta tudi vrtec in šola, kjer bodo otroci kmalu pridobili nove prijatelje.

Ukrajinske oblasti še morajo izdati dovoljenje za relokacijo otrok, a ti naj bi prispeli predvidoma 3. maja. 20 sirot bo spremljalo 18 spremljevalcev, med njimi tri zdravnice in štiri medicinske sestre, dve varuški in njihovi otroci. V Sloveniji bodo nastanjeni do preklica vojnega stanja v Ukrajini. Kljub temu da se je med ljudmi že pojavilo veliko zanimanja za druženja, to vsaj zaenkrat ne bo mogoče, saj so otroci pred morebitnimi zlorabami še dodatno pravno zaščiteni.

Gre za unikaten projekt v Evropi

Minister za delo, družino, socialne zadeve (MDDSZ) in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob današnji predstavitvi prostorov izpostavil, da je premestitev mladoletnih oseb brez spremstva v Slovenijo edini tovrstni relokacijski projekt iz Ukrajine v Evropi.

Med otroki je tudi nekaj zdravstveno zahtevnejših primerov, zato zaenkrat v Slovenijo ne bo prepeljano večje število otrok, je pojasnil Cigler Kralj. Med njimi je 6 otrok je starih od enega do dve leti, 5 od dveh do treh let, 5 od treh do štirih let, 2 od štirih do pet let, 2 od šest do sedem, dva pa sta stara 7 let in sta že šoloobvezna. Za njihovo zdravstveno oskrbo bo pristojen ZD Postojna.

Kljub temu, da starejša, a vzdrževana in na novo prebeljena hiša nima dvigala, le-to ni potrebno. Poveljnik regijskega štaba CZ Notranjska Sandi Curk nam je pojasnil, da ni otrok, ki bi potrebovali invalidski voziček oziroma dvigalo, da pa bodo v primeru potrebe na stopnišče namestili ustrezna pomagala.

Sirotišnica | Avtor: Anže Petkovšek Predstavitev sirotišnice za Ukrajinske sirote v vasi Slavina. Anže Petkovšek

V spodnjih prostorih hiše je že pripravljena jedilnica z majhnimi lesenimi stolčki, v kateri bodo otroci dobili 3 obroke dnevno. V prvem nadstropju se bodo lahko v zračnih in svetlih prostorih družili v igralnici in počivali v spalnici. Trenutno sta v delu še dva manjša prostora, ki bosta kmalu nared za mlade stanovalce. V hiši bo dodatno poskrbljeno za varnost otrok, celotna oskrba bo zagotovljena 24 ur dnevno. Prehrana bo zagotovljena s strani dijaškega doma SGLŠ v Postojni, ki bo koordiniral vsakodnevno življenje v domu.

Sandi Curk je še pojasnil, da je zaskrbljujoče, da v Ukrajini že nekaj dni ni bilo odprtih humanitarnih koridorjev in da bo njihova dolga in nevarna pot lahko trajala 70 ur. Ob tem je dejal, da je bila njihova sirotišnica že raketirana, pri prehodu na sever so bili bombardirani, preseljeni ob poljsko mejo. Otroci so bili prisiljeni dolge ure preživljati v zaklonišču.

Pomagali bodo tudi vzgojitelji iz Slovenije

Vzgojo in skrb nad otroki bo prevzelo ukrajinsko osebje, ki se z njimi že poznajo. Spremljevalci oziroma strokovno osebje bo nameščeno v prostorih srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni. Pri vsakodnevni skrbi za otroke jim bodo pomagali še 4 vzgojitelji, ki bodo izbrani v Sloveniji. Predstojnica sirotišnice v Luganskem je po ukrajinski zakonodaji tudi njihova zakonita zastopnica, je dejala direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Ko bodo otroci prišli v Slovenijo, bodo zdravniško pregledani. Zatem bodo njihovi začasni skrbniki v njihovem imenu zaprosili za status oseb z začasno zaščito po zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb.

Donirana oprema je namenjena izključno tem otrokom. Če se bo v prihodnosti pojavila potreba po novi premestitvi, se bodo otroci še vedno lahko igrali z igračami, ki jih bodo spoznali in vzljubili že kmalu. Donacije so še vedno dobrodošle.

Sirot ne bo možno posvojiti

Posvojitev otrok v tem trenutku ni možna, saj jih garantno pismo, ki ga je Slovenija podpisala, ne predvideva. Ukrajinske oblasti v vojnem stanju namreč ne dajejo otrok v posvojitev. Katarina Štrukelj vseeno verjame, da bi lahko v prihodnosti, če bi se vojna nadaljevala, prišlo do dogovora z ukrajinsko stranjo tudi o posvojitvah. Prav tako zaenkrat ni predvidena premestitev večjega števila ukrajinskih otrok v Slovenijo.

Štrukelj je na današnji novinarski konferenci še pojasnila podrobnosti o poteku projekta. Ukrajinsko veleposlaništvo v Ljubljani je marca na urad naslovilo prošnjo za premestitev otrok, ki sicer prihajajo iz luganskega, trenutno pa so nameščeni v Lvovu na zahodu Ukrajine. Glede na to, da sistema sirotišnic v Sloveniji ne poznamo, se je vlada po medresorskem usklajevanju usmerila k iskanju primerne nastanitve in oskrbe. V postojnski občini so tudi zaradi njihovih izkušenj iz prejšnjih begunskih valov in uspešne prakse integracije mladoletnikov brez spremstva bili takoj pripravljeni priskočiti na pomoč.

V procesu izbire primerne lokacije in izvedbe premestitve so sodelovali MDDSZ, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za zdravstvo, Civilna zaščita, občina Postojna, dijaški dom SGLŠ Postojna, Zveza prijateljev mladine in številni drugi. Župan občine Postojna Igor Marentič se je ob tej priložnosti zahvalil vsem krajanom, prostovoljcem, donatorjem in številnim ostalim, ki so omogočili prihod otrok in osebja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.