Slovenija
2060 ogledov

Evropska komisija zahtevala pojasnila, ministrstvo v protinapad

poplave, voda, slovenija
1/3
Profimedia
Slovenija je v Bruselj po zagotovilih državnega sekretarja na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Srečka Đurova poslala ustrezno vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada EU po lanskih poplavah. Komisija bo Svetu EU in Evropskemu parlamentu predlagala izplačilo Sloveniji v višini 428 milijonov, dokončno odločitev pričakujejo do jeseni.

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada EU po avgustovskih poplavah oddalo 22. oktobra, je pojasnil državni sekretar Đurov. Kmalu za tem je Evropska komisija vlogo ocenila za ustrezno, na podlagi tega pa je Slovenija prejela prvih 100 milijonov evrov predplačila, ki je že bil nakazan upravičencem.

Kot je dodal Đurov, je nato stekel postopek nadaljnje preveritve vloge, pri čemer je Evropska komisija njihovo ministrstvo zaprosila za dodana pojasnila.

Ministrstvo je po njegovih besedah danes prejelo informacijo, da se je Evropska komisija Svetu EU in Evropskemu parlamentu odločila predlagati izplačilo Sloveniji v višini 428 milijonov pomoči.

"To pomeni, da bo Slovenija upravičena do višjega zneska, kot je bil obljubljen ob obisku predsednice Evropske komisije avgusta lani," je izpostavil Đurov. Sam znesek oziroma dokončno odločitev pričakujejo najpozneje do jesenskih mesecev.

poplave, voda, slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

Časnik Dnevnik je sicer danes poročal, da je Evropska komisija podala vrsto pripomb na prošnjo Slovenije za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada. Med drugim je opozorila na nezadostne podatke o obsegu poplav in uporabo nezanesljive metodologije.

"Glede na izplačan znesek, ki ga bo ga Slovenija prejela, je bila očitno naša vloga dovolj dobro utemeljena. Gre za obsežen in zapleten postopek in običajno je, da ko gre za take zadeve, Evropska komisija zahteva dodatna pojasnila," je poudaril in dodal, da so na dodatna vprašanja izčrpno in ustrezno odgovorili, na podlagi tega pa je Evropska komisija tudi zaključila postopek.

Odzval se je tudi na navedbe, da je Evropska komisija opozorila na "nezanesljivo" metodologijo pri popisu škode. "Uporabili smo metodologijo, ki je svetovno priznana in so jo uporabljale tudi druge države," je izpostavil Đurov.

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vsa pojasnila so bila podana ustrezno," je poudarila tudi generalna direktorica direktorata za regionalni razvoj Aša Rogelj. Po njenih besedah Slovenija ni popravljala vloge, so pa s pojasnili Evropski komisiji omogočili, da oceni, ali je bila vloga v zadostni meri utemeljena.

"Komisija bo z odločitvijo oziroma s predlogom, ki ga bo podala Evropskemu parlamentu in Svetu EU, potrdila, da smo metodologijo in vse zahtevane informacije ustrezno predstavili v samem postopku," je sklenila.

Komentarjev 17
  • Pierre 17:12 13.junij 2024.

    Nič se bat, bojo pri Komisiji vse zrihtali Branko, Romana in Milan...

  • Plavi-mil 12:45 13.junij 2024.

    Važno je, da gre naš fant od Tine na tekmo, še ima lepo, da bo preživel poletje na Hrvaškem,morja itak nimamo doma, pa kaj pol če vse stoji, gre vse v maloro in elektro guru bo spet podražil bencin , ...prikaži več, elektriko pa itak pod tem " vrhunskim" elektro gurujev plačujemo najdražje v Evropi, 400.000 bedakov še kaj plešete?

  • atamama 09:42 13.junij 2024.

    In od kje bo EU komisija vzela denar? Aha, od državljanov EU. Pri celotni zadevi bi bilo ceneje, če mi ne bi nič vplačali v EU in nič dobili nazaj. Pa bi imeli + in že pripravljen denar. Tako pa ...prikaži več milo gledamo, prosimo za 10% škode.... In nadrugi strani EU komisija, njeni člani naš denar vlagajo v UA, v rudna bogastva. Pa mi? Čuvamo rudnike na Kosovem z našo vojsko....