Slovenija
4 ogledov

Ministrstvo za zdravje ni bilo učinkovito

Po besedah predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa UKC ni vodil ustreznih Žurnal24 main
Po mnenju računskega sodišča ministrstvo za zdravje pri izvajanju nalog, povezanih z upravljanjem z medicinsko opremo, ni učinkovito.

Revizorji sodišča so ugotovili, da ministrstvo nima ustreznih podatkov o upravljanju bolnišnic s to opremo, saj so podatki, ki obstajajo na ministrstvu, parcialni. Poleg tega ministrstvo ne spremlja zadovoljivo letnih poročil bolnišnic o doseganju ciljev in rezultatov ter ob tem še ni pripravilo standardov materiala in materialnih zmogljivosti. Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je na novinarski konferenci povedal, da se podatki, ki obstajajo na ministrstvu za zdravje, vodijo v posameznih organizacijskih enotah, med katerimi ni zadostnega sodelovanja in pretoka informacij, zato ministrstvo nima ustreznih podatkov o tem, kako bolnišnice upravljajo z medicinsko opremo.

Tudi UKC ni vodil ustreznih evidenc
Računsko sodišče je, kot pravi Šoltes, ugotovilo tudi, da Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC) pri načinu upravljanja z medicinsko opremo ni vodil ustreznih evidenc, ki bi vsebovale tudi podatke o vzdrževanju, izrabljenosti in druge podatke. Glede na velikost in organizacijsko strukturo ter izvajanje dejavnosti na sekundarni in terciarni ravni računsko sodišče meni, da UKC brez integriranega informacijskega sistema ne more učinkovito upravljati z medicinsko opremo. Sicer pa UKC intenzivno uvaja spremembe, s katerimi učinkovitost upravljanja povečuje, je dodal Šoltes.

Na računskem sodišču so izdali tudi oceno o upravljanju z medicinsko opremo v bolnišnicah. Šoltes je povedal, da je iz ocene razviden obstoj tveganja, da bolnišnice z opremo ne upravljajo učinkovito. Ob tem tudi ne vodijo ustreznih evidenc, pomembnih za ugotavljanje potreb in načrtovanih nakupov. Sicer pa se je, kot pravi Šoltes, njihovo upravljanje v obdobju od leta 2000 naprej izboljšalo.

UKC v mnenju računskega sodišča vidi priznanje

Darinka Miklavčič mnenje računskega sodišča razume kot priznanje napredku dela v zadnjih dveh letih. © BOBO

 
Generalna direktorica UKC Darinka Miklavčič mnenje računskega sodišča razume kot priznanje napredku dela v zadnjih dveh letih ter kot spodbudo vsem sodelavcem za nadaljnje dejavnosti, so sporočili iz UKC. Miklavčičeva meni, da je računsko sodišče opazilo prizadevanja vseh v kliničnem centru, ki so sodelovali pri projektih za izboljšanje stanja. Računsko sodišče je ugotavljalo, kako UKC Ljubljana upravlja z medicinsko opremo. Po mnenju vodstva UKC je pri tem upoštevalo vse podatke in dejavnosti, ki "kažejo, da so uvedene sistemske spremembe upravljanja z medicinsko opremo na kliničnem centru učinkovite in smotrne" . Na UKC izpostavljajo dejavnosti, ki so jih izvedli, med drugim izpopolnitev informacijskega sistema. Poudarjajo, da vse nabave medicinske opreme izvajajo v skladu z zakonom o javnih naročilih. Vzpostavljajo tudi evidence, pomembne za ugotavljanje potreb in pravočasno načrtovanje nakupov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.