Slovenija
43 ogledov

Miren protest Srbov v Sloveniji

1/14
Žurnal24 main
Predstavniki Srbov v Sloveniji so se v Ljubljani zbrali na mirnem protestnem shodu proti odcepitvi Kosova. Središče mesta so varovale trume policistov.

 
 

Sam na celo situacijo gledam kot podjetnik, ki si želi, da se jugovzhodna regija čim prej priključi EU.

Petar Vasić, direktor Soseda

 
Protest, ki je bil prejšnjo nedeljo zaradi smrti nekdanjega predsednika Janeza Drnovška preložen, se je začel v nedeljo ob 12.44. Ura simbolizira resolucijo Združenih narodov z zaporedno številko 1244, ki je potrdila ozemeljsko celovitost takratne Zvezne republike Jugoslavije.

Protesti mirni, izjave obsojale
Udeleženci protesta so bili mirni in so Srbiji in Srbom na Kosovu ter v Metohiji izrazili podporo. Evropi so namenili sporočilo, da je samooklicana država Kosovo s tem dejanjem izvedla nasilje nad Srbijo. Povedali so še, da se srbski narod "od svojega nastanka ni in se nikoli ne misli odreči svoji svobodi in svoji zemlji."

 
 

Lahko si mislite, kako hudo in težko je Srbiji, ki so ji odvzeli 15 odstotkov ozemlja in prebivalstva. Slovenija naj na srbsko ozemlje gleda enako kot na parcele v Sečovljah.

Dragiša Lazović, član srbske kulturne skupnosti v Ljubljani

 
Letele so tudi kritike na ZDA in Nato, ki so z izvajanjem pritiskov po mnenju protestnikov najbolj zaslužni, da je do razglasitve samostojnosti Kosova sploh prišlo. "S Kosovom je bil Srbiji s silo odvzet del ozemlja, ki je najpomembnejši za srbsko nacionalno zavest," so glasno protestirali in skandirali: "Kosovo je srce Srbije!"

V svoji izjavi so vlado Republike Slovenije pozvali, naj pri priznanju neodvisnosti samovoljno razglašene države Kosovo ravna modro in preudarno ter predlog v celoti zavrne, ker je razglasitev neodvisnosti Kosova v nasprotju z mednarodnim pravom, saj gre za nasilno spreminjanje meja v sodobni Evropi. "Kljub temu da je odločitev Slovenije bolj ali manj znana, bomo zaprosili državni zbor, da kosovske neodvisnosti ne prizna. Poskušali bomo uporabiti vsa pravna sredstva in morda organizirali tudi referendum," je dejal predsednik Zveze srbskih društev Slovenije Ilija Janković . Državni zbor bo o priznanju Kosova odločal v sredo.

 
 

Kot javni izraz nestrinjanja so protesti primerni, sam pa se jih ne nameravam udeležiti.

Vuk Ćosić, spletni umetnik

 
Izraz solidarnosti
"Protest ni uperjen proti Sloveniji; gre za izraz solidarnosti s Srbi v domovini," je zatrdil Janković . "Ko bomo priznana nacionalna manjšina, bomo svoja stališča povedali neposredno v parlamentu," odgovarjajo iz organizacijskega odbora, "za zdaj pa nimamo druge možnosti." Da je protest pred pravoslavno cerkvijo, je, pravijo, praktične in simbolne narave.

Solidarnost srbski skupnosti so izrazili tudi Krščanski socialisti Slovenije. "Države, ki danes brezobzirno teptajo mednarodno pravo in rušijo mednarodni red, bodo nekoč same občutile posledice," je dejal njihov predstavnik.

Policija vadi strogost
Prizorišče shoda in bližnjo okolico je varovalo večje število policistov, pripadnikov specialnih enot policije, policistov konjenikov, policistov na kolesih, iz zraka pa je dogajanje nadzoroval tudi helikopter.

Eno od vprašanj, ki se poraja ob napovedi protestov, je vprašanje izgredov. Kot se je pokazalo v drugih državah, lahko protesti proti neodvisnosti Kosova prerastejo v nevarne izgrede. Tudi prejšnjo nedeljo, ko je bil protest odpovedan, je bila prestolnica preplavljena s policisti.
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.