Slovenija
6331 ogledov

Miro Cerar dobil že drugo košarico danes

Miro Cerar
1/2
Saša Despot
Kot članica ekipe evropskih liberalcev želi spodbujati izzvane liberalne vrednote. Dejavna bo tudi v slovenskem prostoru, kjer bo podpirala vse liberalne stranke, še zlasti pa SMC, je pojasnila.

Evropska komisarka Violeta Bulc je danes v Bruslju potrdila, da bo v sedemčlanski volilni ekipi evropskih liberalcev, ne bo pa kandidirala na evropskih volitvah.

Bulčeva je ob potrditvi sodelovanja v volilni ekipi evropskih liberalcev izpostavila prepričanje, da so letošnje evropske volitve ene najpomembnejših evropskih volitev v 60-letni zgodovini EU, ter poudarila željo, da na teh volitvah prevladujejo prave vsebine in da skozi konstruktivno debato pokažejo pot naprej tako za EU kot za njene državljanke in državljane.

"To je bil eden glavnih motivov, da sem se pozitivno odzvala na povabilo evropske skupine Alde, da se pridružim sedemčlanskemu teamu, teamu Evrope, katerega glavna naloga bo spodbujati temeljne vrednote EU, ki so liberalne vrednote - človekove pravice, enakopravnost, vladavina prava in politična svoboda. Ti osnovni temelji so tisti, ki so trenutno najbolj izzvani," je izpostavila.

Violeta Bulc | Avtor: EPA EPA

Njeno vodilo bo pritegniti h kakovostni razpravi, ki ne bo samo populistično zavajanje s polresnicami ali zelo zastrašujočimi izjavami, ampak soočenje s tematiko, ki nas pesti, in iskanje skupnih rešitev, ki peljejo naprej.

Vse to želi Bulčeva, ki je v sedanji Evropski komisiji pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja pristojna za promet, zastopati po vseh članicah in podpreti stranke, ki so del skupine Alde. Pri tem se namerava aktivirati tudi v slovenskem prostoru in podpreti vse liberalne liste, še posebej listo stranke SMC, katere članica je tudi sama, je pojasnila danes v Bruslju.

Gre že za drugo košarico predsedniku SMC Miru Cerarju danes, dopoldne ga je namreč o izstopu iz stranke obvestil nekdanji okoljski minister Jure Leben.

Jure Leben Jure Leben Slovenija Odstopljeni minister Jure Leben izstopil iz SMC

Violeta Bulc je izpostavila še, da bo v Sloveniji vse liberalne stranke povabila h konstruktivnemu pogovoru o viziji razvoja EU in umeščanju Slovenije, pri čemer se ji zdijo izjemno pomembne tri teme: prednosti in slabosti četrte industrijske revolucije, podnebne spremembe in socialna pravičnost.

O možnosti, da ji sodelovanje v volilni ekipi evropskih liberalcev prinese drugi komisarski mandat, Bulčeva pravi, da se o tem sploh ne pogovarjajo in da je v tem trenutku njihova ključna zaveza, da odpirajo prava vprašanja, iščejo konstruktivne odgovore in ponudijo liberalni pogled na bodoči razvoj EU. O komisarskem mestu, ki pripada Sloveniji, odloča premier in on se bo odločil, kdo bo najprimernejši kandidat, je dodala. V tem trenutku tudi ni želela ugibati, kateri resor bi bil v prihodnje najboljši za Slovenijo.

Na vprašanje, ali so torej člani liberalne volilne ekipe kandidati za vodilne položaje v institucijah EU, odgovarja z zatrdilom, da so vsi vstopili v to skupino, da okrepijo položaj liberalnih strank v Evropskem parlamentu, da osvetlijo teme, za katere se zavzemajo, ter da spodbujajo odprt in konstruktiven dialog.

V Alde so se kljub številnim ugibanjem o sodelovanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom odločili, da se na volitve podajo ločeno ob usklajevanju glede ključnih tem in da se nato v Evropskem parlamentu povežejo v enotno skupino, je še povedala Bulčeva.

Poleg Bulčeve bodo po neuradnih napovedih v volilni ekipi evropskih liberalcev še evropska komisarka Margrethe Vestager, dolgoletni vodja skupine liberalcev v Evropskem parlamentu in bivši belgijski premier Guy Verhofstadt, bivša italijanska zunanja ministrica in nekdanja evropska poslanka Emma Bonino, Španec Luis Garicano, Nemka Nicola Beer ter Madžarka Katalin Cseh.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • maresem 20:05 20.marec 2019.

    Bo imel še razloge za razmišljanje.

  • Avatar jezeran
    jezeran 16:55 20.marec 2019.

    Ladja se potaplja, pod..ne pa bežijo