Slovenija
7054 ogledov

Odstopljeni minister Jure Leben izstopil iz SMC

Jure Leben Anže Petkovšek Jure Leben
Leben je bil eden od ustanovnih članov stranke in družinski prijatelj Mira Cerarja

Po tem, ko se je državni zbor danes tudi uradno seznanil z odstopom ministra za okolje Jureta Lebna, s čemer mu je prenehala funkcija,  je Leben izstopil iz SMC. Leben za dodatna pojasnila ni dosegljiv, na stranki SMC pa pravijo, da "njegove razloge osebne narave" razumejo. 

Šarec: Še bova sodelovala

Lebna je odnesla afera maketa, odstop je po pogovoru s Šarcem podal sam. Šarec je ob tem poudaril, da  je bil Šarec z Lebnovim delom zadovoljen in je napovedal, da bosta, če organi pregona v zgodbi z maketo ne bodo našli nepravilnosti pri Lebnovem minulem delu, še sodelovala. Zato se pojavljajo ugibanja, ali bo Leben prestopil v LMŠ. 

Leben se bo, ko bo tudi formalno predal posle na ministrstvu svojemu nasledniku, ki bo predvidoma Simon Zajc, vrnil v družbo na BLS Sinergije, ki se ukvarja s poslovnimi usmeritvami in za nadomestilo, ki bi mu pripadalo po tem, ko je funcijo opravljal pol leta, ne bo zaprosil. Še vsaj dva tedna bo Leben zaradi poškodbe noge sicer na bolniški, poroča spletno Delo.

Ustanovni član in družinski prijatelj

Na SMC dodajajo, da je bil Leben, ki je (bil) s predsednikom SMC Mirom Cerarjem povezan tudi prijateljsko oziroma družinsko, eden od ustanovnih članov stranke, vseskozi, sploh pa v zadnjem obdobju je veljal za enega od bolj izpostavljenih politikov.

Odnosi z vrhom SMC so se po pisanju Večera krhali že nekaj časa, tudi pred novim izbruhom afere maketa, saj naj bi marsikoga motila Lebnova vse višja priljubljenost v javnosti. Ob zadnjem izbruhu afere pa Leben v stranki naj ne bi imel dovolj zaslombe.

SMC strmoglavlja

Leben je še en vidni član, ki je v zadnjih mesecih zapustil SMC. Kmalu po parlamentarnih volitvah iz SMC v SD prestopil nekdanji podpredsednik SMC Milan Brglez. Iz SMC sta izstopila dva nekdanja ministra Boris Koprivnikar in Vesna Györkös Žnidar, že v začetku prejšnjega mandata Bojan Dobovšek, ter poslanci Franc Laj, Branko Zorman in Bojan Krajnc. Po zadnji anketi Mediane je podpora SMC strmoglavila in je na volitvah, če bi bile te dni, ne bi obkrožil niti odstotek vprašanih.

 

Komentarjev 11
  • Avatar jezeran
    jezeran 16:54 20.marec 2019.

    Ne moreš verjeti, selijo se iz stranke, ki se potaplja v stranko, katera se še bo potopila. Eni in isti akterji, problemi nerešeni, Slovenija pa stagnira.

  • dragec 16:36 20.marec 2019.

    Odhaja še ena LDS - kopija

  • Skipi 16:23 20.marec 2019.

    Iz stranke ki nima nobene prihodnosti več vse beži.