Slovenija
29 ogledov

Miro Cerar na prvi mednarodni obisk k Angeli Merkel

Angela Merkel EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel bo jutri sprejela slovenskega premierja Mira Cerarja, ki ga bo na obisku spremljal tudi finančni minister Dušan Mramor.

Za slovenskega premierja Mira Cerarja predstavlja pot v Berlin prvi dvostranski obisk v tujini. Obiski slovenskih premierjev pri Merklovi čim prej po nastopu mandata so sicer postali že nekakšna stalnica. Cerarjeva predhodnica na čelu vlade Alenka Bratušek se je v Berlinu mudila julija lani, njen predhodnik Janez Janša pa maja 2012.

Še posebej lanski obisk Bratuškove je bil deležen velike pozornosti, saj se je Slovenijo takrat omenjalo kot naslednjo državo, ki bo po Cipru prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč. Nemška kanclerka si nove problematične članice območja z evrom še posebej ni želela, saj so jo septembra nato čakale parlamentarne volitve.

Odnosi med Slovenijo in Nemčijo so sicer tradicionalno dobri. Nemčija je najmočnejše gospodarstvo Evrope in tretja največja izvoznica na svetu ter obenem ena najpomembnejših političnih in gospodarskih partneric Slovenije ter prvi trg za slovenske izvoznike.

Slovenija z Nemčijo ustvari okoli petino svoje zunanje trgovine; lani je blagovna menjava med državama presegla 8,6 milijarde evrov. Nemčija je tudi ena največjih vlagateljic v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.