Slovenija
26 ogledov

Mišiču kljub dobrim rezultatom v Luki pokazali vrata

Alenka Kranjc Žnidaršič in Gašpar Gašpar Mišič
1/3
Suzana Kos
Na Obali ni vroče le zaradi obsodbe koprskega župana Popoviča temveč tudi zaradi seje nadzornega sveta Luke Koper. Po maratonski seji polni preobratov so Gašparja Gašparja Mišiča razrešili z mesta prvega moža, nasledil ga bo Andraž Novak.

Pred novinarje je malo pred 19. uro stopila predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc in potrdila, da Gašpar Gašpar Mišič ni več predsednik uprave Luke Koper. Kot je pojasnila, so bili poslovni rezultati Luke Koper dobri, celo boljši od načrtovanih. "Vseeno smo razpravljali o razrešitvi Gašparja Gašparja Mišiča in jo potrdili iz razloga nedelovanja uprave," je povedala. 

Novi predsednik uprave je postal Andraž Novak, ki je bil doslej član uprave za operativo, do poletja pa bodo skušali poiskati novega. Želja nadzornikov in Novaka je dolgoročna stabilizacija Luke Koper. 

Gašpar Gašpar Mišič je pred mikrofoni dejal, da je vseeno ponosen na svoje delo, čuti pa olajšanje, ker se je agonija razreševanja končala. Gašpar Mišič se bo sedaj spočil, njegova družina pa da bo z razrešitvijo najbolj zadovoljna. 

Glede na podano mnenje zunanjih pravnih strokovnjakov je potrjeno, da je nadzorni svet z neodločenim izidom razrešil Gašparja Gašparja Mišiča z mesta predsednika uprave Luke Koper. Tak razplet so potrdili tudi trije člani nadzornega sveta, ki so zapustili stavbo podjetja, medtem ko uradna izjava še ni bila podana. 

Odločil statut

Razrešitev je že okoli 17. ure napovedal koprski župan Boris Popovič, potem ko je zapustil maratonsko sejo, na kateri je prisostoval v družbi novinarjev. Kot je dejal, je bil izid glasovanja nadzornega sveta izenačen in da so za razrešitev predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča glasovali štirje nadzorniki, prav toliko pa jih je bilo tudi proti, medtem ko se je eden med njimi vzdržal. V takšnih primerih pa ima po interpretaciji statuta odločilno vlogo glas predsednice NS Alenka Žnidaršič Kranjc, zato je Mišičeva funkcija končana.

Po naših podatkih se je vzdržal nadzornik Rado Antolovič, ki je sicer že januarja ob aferi, ko so policisti naleteli na pijanega Mišiča za volanom, dejal, da bi sam v takšnem položaju odstopil kot direktor. Pravniki sedaj preverjajo, kaj pomeni takšen izid glasovanja.

S sodbe na sejo

Na seji nadzornega sveta Luke Koper je večji del dneva manjkala Sabina Mozetič, predstavnica lokalne skupnosti v nadzornem svetu, saj je bila s koprskim županom Borisom Popovičem na sodišču, kjer so ju v zadevi Srmin skupaj s cenilcem obsodili zaradi spornega preprodajanja zemljišč.

Po izreku sodbe sta se Popović in Mozetičeva odpravila na sedež Luke Koper, koprski župan pa je novinarjem zatrdil, da v tistem trenutku Gašpar Mišič še ni razrešen.

Popovič je sejo nato spremljal med novinarji. Na vprašanje Žurnala, kakšen izid pričakuje, je odgovoril, da ne bo nič napovedoval. "Mogoče pa jim ne bo ratalo, ker je prišla," je omenil vpliv prihoda Mozetičeve.

Ne bi sodeloval pri linču

Od prisotnih devetih nadzornikov naj bi jih bilo po namigovanjih pet naklonjenih Gašparju Mišiču, čeprav kasnejši rezultat glasovanja, če je bil res takšen, temu ni potrdil. 

Boris Popovič | Avtor: Su. K. Su. K.

Po nekaterih neuradnih informacijah, ki so najprej zaokrožile med novinarji, naj bi bili nadzorniki razdeljeni zelo razdeljeni že dopoldan, o burnosti seje, ki je potekala od 10 ure, pa je pričal začasni protestni odhod delavskega direktorja Matjaža Stareta, ki je ob tem poudaril, da ne bo sodeloval pri "linču" zoper Gašparja Mišiča.

Dolgo tlakovali današnjo sejo

Člani nadzornega sveta Luke Koper so se sestali prvič po uveljavitvi sprememb statuta družbe, ki nadzornikom poenostavljajo postopek razrešitve predsednika in članov uprave.

Delničarji Luke Koper so na skupščini 19. marca sprejeli spremembe statuta družbe, po katerih bi bila med drugim za sklepčnost nadzornega sveta pri imenovanju in odpoklicu člana uprave oziroma predsednika uprave ali delavskega direktorja potrebna navzočnost vsaj polovice, torej petih od skupno devetih nadzornikov namesto dosedanjih dveh tretjin oziroma šestih članov nadzornega sveta.

Ta sprememba odpira vrata morebitnemu odločanju o odpoklicu dosedanjega predsednika uprave Gašparja Mišiča. Nadzorni svet na svoji januarski seji o tem ni mogel glasovati, saj je bilo na glasovanju le pet nadzornikov, predstavnikov kapitala, ni pa bilo predstavnice lokalne skupnosti Sabine Mozetič in treh nadzornikov iz vrst zaposlenih.

Gašpar Mišič poudarja dobro poslovanje

Ugibanja o razrešitvi Gašparja Mišiča so bila glasna, vse odkar se je nekdanji državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek septembra zavihtel na čelo Luke, stopnjevala pa so se po tem, ko so Gašparja Mišiča policisti ustavili pijanega za volanom.

Gašpar Mišič je sicer ves čas poudarjal, da Luka pod njegovim vodstvom dobro posluje. Ob nedavni odločitvi koprske občine, da ne bo vložila izpodbojne tožbe in bo tako omogočila uveljavitev sprememb statuta Luke, pa je Gašpar Mišič izrazil prepričanje, da lahko zgolj dobri rezultati poslovanja sodijo o njegovi prihodnosti na položaju predsednika uprave.

Komentarjev 15
  • Žurnalček 07:44 14.april 2014.

    Razlika med tabo in mano je samo ta , da sem jaz pošteno na borzi kupil delnice in ki mi jih je KP-Primorska banda z Popovićem na čelu zjebala za 80 % . Če pa misliš da v teh 6 ...prikaži več miljonih ni mojega denarja se prekleto motiš, verjetno pa tvojega NI !!

  • mph 21:54 11.april 2014.

    Zaskrbljujoč? Zakrbljujoč??? Pa kaj je tebi? Zaskrbljujoče je, da ne zaprejo! kaj škode je samo naredil do sedaj ta, ki je tudi rumenokravatar ...

  • kapibara 21:51 11.april 2014.

    Kaplja k bananam+ kaplja k fk Koper+ kapla v žep.. pa so tri kaplje za Luko Koper v MINUS.. koliko jih še je...!!!